S-a semnat Declarația Comună a Organizațiilor Studențești din România

0

A V-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România la care au participat peste 200 de lideri ai studenților din întreaga țară s-a încheiat luni, 1 martie după 5 zile de workshop-uri și dezbateri.

Forumul Organizațiilor Studențești din România, a fost prilejul prin care reprezentanții studenților au stabilit care sunt prioritățile privind noua lege a educației, care sunt principiile care ar trebui să caracterizeze o organizație cu adevărat reprezentativă, și  care este poziția ANOSR reprezentantul legitim, recunoscut de către studenți privind diferitele probleme din educație.

Toate aceste discuții au fost sintetizate în Declarația comună a Organizațiilor Studențești din România prezente la București, fiind semnată de către 52 de organizații din întreaga țară. Având susținerea organizațiilor, ANOSR este recunoscut ca reprezentantul  legitim al studenților din România, acționând în sensul menținerii și respectării statutului său de partener real și calitativ al tuturor actorilor din educație, în toate aspectele ce vizează sistemul de învățământ superior și drepturile studenților.

Prin semnarea declarației, organizațiile și-au asumat reprezentarea studenților doctoranzi. “Recunoaștem statutul de studenți al doctoranzilor și ne asumăm inclusiv reprezentarea acestora.”

Reprezentanții studenților susțin prin declarație o serie de drepturi: “Studenții au dreptul să fie reprezentați echitabil în toate forurile decizionale, executive și consultative, la toate nivelurile, indiferent de natura problemelor academice care îi vizează, în proporție de minim 25%. Condamnam cu fermitate orice tentativă de îngrădire, limitare sau încălcare a dreptului studenților de a fi parteneri în educație. Nu vom accepta să fim tratați ca și clienti care cumpăra un produs ”educațional” sau tineri care nu au dreptul de a se pronunța asupra problemelor ce vizează comunitatea academică.”

Evenimentul care a marcat încheierea Forumului a fost “SOFA DEBATE-UL” la care a participat și ministrul Educației, domnul Daniel Funeriu. În cadrul dezbaterii, ANOSR a punctat o serie de priorități ale studenților în ceea ce privește noua lege precum: dorința de a avea o lege coerentă cu soluții ale problemelor reale din sistem, introducerea unui statut al studentului – girul respectării drepturilor studenților, o investiție mai mare a statului în educație, necesitatea consultării reprezentanților studenților în ceea ce privește realizarea legii.

ANOSR salută dorința domnului ministru de a recunoaște educația non-formală în România, fiind în concordanță cu propunerile ANOSR făcute în trecut. Totodată ne declarăm reticența față de viziunea domnului Funeriu în ceea ce privește implicarea statului în educație. Sub nici o forma statul nu trebuie să se transforme dintr-o structură care susține educația, într-un stat care asistă educația, micșorarea alocațiilor bugetare care să susțină educația, fiind o gravă greșeală și un adevărat pericol pentru societatea Românească.

Share.

Leave A Reply