Retrospectiva activității ANOSR în anul 2018

0

Sfârșitul anului calendaristic reprezintă prilejul oportun de a trage concluzii asupra fiecărui domeniu de activitate, prin aceasta putându-se observa că mișcarea studențească din țara noastră nu și-a contenit lupta nici în 2018. Atingerea majoratului obținerii personalității juridice a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a generat apariția unor mari posibilități pentru studenți, transformate de către ANOSR, pe parcursului anului, în realitate. Vă invităm să parcurgeți traseul celor mai remarcabile realizări, proiecte și inițiative ale federației în acest an, activități care o plasează, ca până acum, în fruntea reprezentării studențești din România.

Anul 2018 a debutat cu Adunarea Generală Extraordinară ANOSR de la Timișoara, unde, pe lângă sesiunile formale, liderii studenților din toată țara au ieșit la protest pentru a-și JUSTifica pozIȚIA față de modificările propuse cu privire la Legile justiției și legislația penală, punctând faptul că nu-și doresc să îngroape justiția și că visul lor din studenție este o țară fără hoție. Totodată, federația a participat la discuțiile vizând Legea bugetului de stat pentru noul an.

Fiind o structură ce are ca obiectiv principal reprezentarea intereselor comune ale studenților, ANOSR își informează constant colegii prin intermediul Campaniilor de drepturi și obligații, derulate în perioada sesiunilor de examene. Pentru că ANOSR știe să-și facă vocea auzită, rezultatele nu ezită să apară: în urma demersurilor sale, începând cu anul universitar 2018-2019, cursurile de etică și integritate academică pentru studenții masteranzi și doctoranzi devin obligatorii.

Dorința de a fi factori de schimbare și la nivel european a fost catalizatorul următoarei inițiative: proiectul organizat în colaborare cu Organizația Europeană a Studenților (ESU), #NextGeneration. Acesta a fost constituit dintr-o serie de cinci conferințe în cinci orașe diferite, în perioada 28 februarie – 6 martie, și a avut drept scop construirea unor interacțiuni pozitive între refugiați şi gazdele din întreaga Europă. Luna martie a fost dedicată și proiectului tradițional Next JR, unde federația formează, cu fiecare ediție, viitorii lideri ai mișcării studențești. Primăvara a mai adus vești bune: în urma demersurilor ANOSR, studenții cu vârsta de peste 26 de ani au putut beneficia din nou de transport feroviar gratuit. În perioada 29 martie – 1 aprilie 2018 s-a desfășurat, la București, Adunarea Generală ANOSR, unde timp de 4 zile, peste 200 de studenți din organizațiile studențești membre din toată țara s-au reunit pentru a analiza activitatea federației, dezbătând demersurile desfășurate și rezultatele obținute până în acel punct.

Fiind singurul reprezentant legitim al studenților din România la nivel european și global, în perioada 13-15 aprilie, la Cluj-Napoca, ANOSR a organizat întâlnirea Alianței internaționale SouthEastern Initiative (SEI). În cadrul acesteia a fost adoptat un statut al structurii și, totodată, au fost dezbătute viitoarele poziții cu privire la subiectele de interes referitoare la Spațiul European al Învățământului Superior (SEIS), precum și unele strategii de interes în vederea intensificării colaborării dintre federațiile naționale studențești din cadrul ESU. Aspectele stabilite la această întâlnire au fost discutate ulterior, la Adunarea Generală ESU, desfășurată în perioada 22-28 aprilie, unde ANOSR a fost prezentă în calitate de unic reprezentant al tuturor studenților din România. Tot în luna aprilie, pentru a asigura continuitate în cadrul federației în ceea ce privește sfera educațională, ANOSR a derulat proiectul Next EDU. În cadrul sesiunilor de formare au fost abordate subiecte de actualitate din învățământul superior, care să pregătească participanții spre a deveni buni reprezentanți ai colegilor lor.

Luna aprilie a mai adus cu sine două realizări: Ordinul conform căruia studenții doctoranzi vor beneficia de burse mai mari și pe durata întregului an calendaristic a fost adoptat, iar demersurile ANOSR au condus, de asemenea, la obținerea a 4.000 de locuri de tabără în plus pentru studenți, pentru care au putut aplica și studenții care sunt la un program de studii „cu taxă”. Ca urmare a acestui fapt, datorită numărului mare de solicitări venite din partea studenților, Ministerul Tineretului și Sportului a emis un ordin care reglementează desfășurarea programului seriilor de tabără, fiind introduse trei noi serii.

În luna mai, ANOSR a elaborat Raportul național privind respectarea prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului pentru anul universitar 2016-2017, care a oglindit faptul că există anumite progrese în respectarea drepturilor studenților în universitățile din România, iar politizarea, lipsa de transparență în predare și evaluare sau refuzul universităților de a implica studenții în actualizarea planurilor de învățământ sunt aspecte ce urmează a fi ameliorate. ANOSR nu-și îndreaptă atenția numai asupra studenților, ci și a celor care fac din educație o adevărată artă: în acest context, în urma unor sesiuni de formare a studenților care au evaluat nominalizații pentru a fi Profi Tari, luna mai a fost marcată de a XI-a ediție a Galei Profesorului Bologna, proiect de tradiție al federației. În cadrul ediției din acest an, distincția de Profesor Bologna a fost decernată pentru 103 de cadre didactice.

Începutul vacanței de vară a adus o bucurie în plus în rândul studenților, întrucât, în urma demersurilor ANOSR, începând cu 1 iulie 2018, aceștia beneficiază de titlurile de călătorie cu metroul reduse cu 50%! Totuși, reprezentarea studențească nu ia vacanță: în perioada 7-14 iulie se desfășoară, la București, Sesiunea națională de formare în domeniul reprezentării studențești – Student Dojo, în cadrul căreia participanții au aprofundat subiecte precum învățământul centrat pe student, rezultatele învățării, procesul Bologna sau finanțarea universităților. Aproape concomitent au loc și două sesiuni de formare a studenților în domeniul asigurării calității învățământului superior, pregătind studenții participanți în vederea implicării lor viitoare în misiunile de evaluare externă derulate de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (A.R.A.C.I.S.) și, totodată, dezvoltând cunoștințele studenților și organizațiilor studențești privind asigurarea calității, crescând, astfel implicarea lor în aceste procese. Imediat după încheierea acestor sesiuni, în perioada 14-17 iulie, tinerii își fac vocea auzită la București, în cadrul conferinței „Implicarea tinerilor în politicile publice de tineret”. Conferința a strâns aproximativ 300 de tineri, care, intrând în contact cu actori de seamă ai societății, au acumulat informații fundamentale pentru dezvoltarea unei comunități civice în care ei înșiși să fie principalul motor al identificării unor soluții propice atât pe plan național, cât și internațional. Evenimentul a marcat finalul dezbaterilor regionale cu tinerii din România, fiind consultați, prin intermediul atelierelor, un număr de 1090 de tineri din țară, după cum urmează: ateliere cu o durată de 2 zile (6 ateliere, organizate de ANOSR și FITT, la care au participat 205 tineri) și consultări online (la care au participat 1887 de tineri din întreaga țară). Rezultatele au fost trimise către European Steering Committee, care gestionează procesul de Dialog Structurat cu tinerii la nivel european, acestea stând la baza elaborării strategiei pentru tineret a Uniunii Europene. Consultările au contribuit la formularea celor 11 obiective europene de tineret. Tot în plan european, în această lună, ANOSR a fost prezentă la întâlnirea reprezentanților studenților din țările aflate în sud-estul Europei (SEI), organizată în Bosnia și Herzegovina.

Capitala Tineretului din România pentru perioada 2018-2019 a găzduit, în perioada 7-15 august, cel mai mare eveniment național studențesc, organizat de ANOSR. În cadrul celei de-a XIII-a ediții a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cei peste 400 de lideri ai studenților, care fac parte din organizațiile membre ANOSR din toată țara, au dezbătut la Baia Mare situația învățământului superior din România, totodată stabilind prioritățile federației pentru noul an universitar și alegând noul Birou de Conducere. După două săptămâni de lucru a noii echipe ANOSR, timp în care aceasta și-a definit mai bine obiectivele mandatului, vara se încheie cu Tabăra ANOSR pentru studenții proveniți din categoriile socio-economice dezavantajate, în aceeași perioadă având loc și Summer Camp, proiect ANOSR cu scopul de a le oferi celor mai implicați voluntari ai organizațiilor studențești membre oportunitatea de a interacționa cu alți voluntari din țară și de a experimenta activități de teambuilding.

Luna septembrie a început cu o nouă sesiune de formare a studenților evaluatori ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), desfășurată la București, unde reprezentanți ai ANOSR au facilitat sesiuni de formare în domeniul asigurării calității, participanții simulând ulterior o evaluare externă a calității în învățământul superior. În aceeași lună, federația a participat la întâlnirea de lucru Let’s do it, Romania, în calitate de partener strategic (inițiator), urmând ca cei 100 de participanți la proiectul de tradiție Next HR să se implice în acțiunea de curățare a planetei World Cleanup Day, inițiată de Let’s do it, Romania! În cadrul proiectului, participanți din organizațiile studențești membre ANOSR s-au întâlnit la Centrul de agrement Cozia pentru a dobândi cunoștințe în ceea ce privește recrutarea, motivarea și integrarea voluntarilor în organizații. Activitatea federației în domeniul tineret a fost intensă în luna septembrie, ANOSR fiind parteneră a Conferinței Naționale a Tinerilor Lideri, desfășurată la Piatra Neamț. Totodată, federația a luat parte la Conferința Capitalele Tineretului de la Cluj-Napoca și la Întâlnirea Națională a Rețelei de Comunicatori ai Dialogului Structurat – tineREȚEA, desfășurată în perioada 9-12 octombrie la Izvorul Mureșului, Harghita. Evenimentul este parte a proiectului „Dialogul Structurat cu tinerii 2017-2018”, reprezentanți ai ANOSR fiind facilitatori în cadrul unei sesiuni de lucru.

În plan internațional, ANOSR a fost prezentă la European Students’ Convention, eveniment marca ESU, desfășurat la Viena, unde reprezentanți ai federațiilor studențești din Europa au discutat despre învățământul superior ca responsabilitate publică. Totodată, federația și-a exprimat poziția asupra Referendumului, făcând apel la toleranță și acceptare, dar și asupra modului disprețuitor prin care Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a intervenit în validarea studenților reprezentanți în Consiliul ARACIS.

Odată cu începutul anului universitar, ANOSR a lansat campania „Centenar prin EDUCAȚIE”, aceasta având 3 direcții: dezbateri privind noul proiect de Lege a Educației Naționale, programul „Primul student din familie” și perpetuarea identității naționale prin cultură. Patru dezbateri privind noul proiect de Lege a Educației Naționale au avut loc în luna octombrie: „Asigurarea Calității în Învățământul Superior”, „Internaționalizarea sistemului de învățământ superior”, „Învățământ centrat pe student. Digitalizare” și „Etică și integritate academică”. La final de lună, pe baza chestionarelor de feedback completate de studenții care au beneficiat de un loc în tabără într-una dintre cele 15 locații de la mare și munte, ANOSR a redactat un raport ce vizează modul în care a fost implementat Programul Național „Tabere Studențești” în acest an, oferind, totodată, recomandări pentru universități, Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și Casele de Cultură ale Studenților în vederea optimizării acestuia în ediția următoare.

Sfârșitul toamnei aduce în lumină alte două proiecte ale federației: Sesiunile regionale de formare în domeniul reprezentării studențești – Student Dojo și Next FR. Pe parcursul a două weekenduri, participanții au învățat noțiuni de bază în privința reprezentării studențești, respectiv despre modul în care se realizează strângerea de fonduri pentru proiectele unei organizații studențești. În cadrul programului „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”, federația contribuie cu un membru în juriul care alege cei doi delegați. Alte patru dezbateri privind noul proiect de Lege a Educației Naționale se desfășoară în toată țara și în luna noiembrie: „Dimensiunea socială a educației. Echitate și acces la educație”, „Tranziția dintre preuniversitar și universitar”, „Formarea cadrelor didactice” și „Calificări și rezultatele procesului de învățământ. Corelarea învățământului superior cu piața muncii”. ANOSR participă la a treia întâlnire a SouthEast Initiative Students’ Alliance (SEI) în Zlatibor, Serbia. Vicepreședintele Relații Internaționale participă ca vorbitor la discuția „Critică și Reformă în Sistemul Bologna” din cadrul celei de-a patra ediții a Forumului Național al Studenților la Științe Politice și Relații Internaționale. Reprezentanți ai ANOSR facilitează două ateliere la Summitul Tinerilor – „Construiește Europa generației tale!”, care a avut loc în perioada 7-11 noiembrie la Baia Mare. Federația își pregătește o nouă generație de formatori, aceștia luând parte la sesiunea de formare „Train the Trainers”, desfășurată cu sprijinul Complexului Cultural Sportiv Studențesc Tei, Training Café și Institutul Român de Training. În cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei Edumanager.ro, președintele federației face parte din juriul care a premiat cele mai bune proiecte derulate în acest an de instituțiile de învățământ universitar și preuniversitar din România. Spre finalul lunii, ANOSR a obținut Premiul „Sever BOCU” pentru Implicare Civică și Socială în cadrul Galei Premiilor Universității de Vest din Timișoara, iar toate cele 6 proiecte înscrise de federație la Gala Națională a Voluntarilor au fost finaliste. Nu în ultimul rând, federația ia parte la a 75-a Adunare Generală a Organizației Europene a Studenților (ESU), organizată în Muntenegru, în cadrul căreia a fost adoptată, la propunerea ANOSR, o rezoluție prin care studenții din Europa condamnă ferm plagiatul și toate încercările de depenalizare sau justificare a acestuia.

Sfârșitul anului presupune o analiză a ceea ce-a fost și a ceea ce urmează. În acest context, ANOSR a avut o primă întâlnire cu ministrul educației naționale, doamna Ecaterina Andronescu, cu scopul de a iniția un dialog constructiv privind temele de interes pentru învățământul superior românesc și în contextul elaborării unui nou proiect de Lege a educației. În contextul propunerii venite din partea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), ANOSR se arată profund îngrijorată de faptul că aceasta presupune prescrierea acuzațiilor de plagiat ale tezelor de doctorat mai vechi de un anumit număr de ani. Două ultime dezbateri au avut loc în luna decembrie: „Finanțarea învățământului superior” și „Management universitar”. Fiind în primul rând o platformă de comunicare între organizațiile membre, acest obiectiv al federației a fost atins și prin intermediul proiectului Next PR. Participanții au învățat elemente de relații publice, design grafic și IT, întorcându-se acasă cu noi lecții și cu motivație pentru a dezvolta imaginea organizațiilor din care fac parte.

La final de an centenar, echipa ANOSR crede cu convingere că lupta prin timp a studenților trebuie dusă mai departe. Federația le mulțumește actorilor care au participat, timp de 365 de zile, la scrierea acestei istorii de succes, garantând că va reprezenta, în continuare, viitorul cu mândrie.

„Putem observa din bilanțul acestui an, că a fost unul plin de provocări în sfera educațională din România, iar prin activitatea desfășurată de ANOSR am dovedit încă o dată că suntem cea mai reprezentativă voce a studenților din țara noastră. Am continuat proiectele tradiționale ale federației, prin care am transmis spiritul mișcării studențești noilor generații de reprezentanți ai studenților. Analizele, rapoartele și pozițiile noastre au reușit să aducă în prim-plan principalele probleme cu care se confruntă studenții și am încercat să găsim soluții în rezolvarea problemelor colegilor noștri.

Urmează un an plin de evenimente cu o mare însemnătate. Ușor, ușor, la nivel național se conștientizează și se acceptă onest că modul în care se realizează procesul educațional din România și-a depășit valabilitatea, fiind nevoie de un nou cadru legislativ. Pentru prima dată după cei peste 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, vom deține președinția Consiliului Uniunii Europene, iar unele evenimente din cadrul agendei vizează direct mediul universitar și, implicit, activitatea studenților.

Avem în față un an nou, motiv pentru care ne propunem să urmărim în continuare cu mult interes toate subiectele de pe agenda publică și să ne aducem contribuția în orice aspect care poate îmbunătăți situația actualului sistem de învățământ superior din România.” – Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply