Respect pentru trecut…

0

„A fost odată ca-n povești, a fost în România

O gașcă mare de golani ce-au alungat sclavia.

Noi nu ne-am confundat

nicicând cu oamenii de bine

Numiți și neocomuniști și fără de rușine.”

Acum, la mai bine de 20 de ani de la fenomenul Piață Universității, acest refren, al imnului golanilor, continuă să aibă un loc de cinste în sufletele noastre. S-a născut, atunci, o mișcare socială ce voia să apere Revoluția și să o ferească de fosta nomenclatură. Chiar dacă rezultatul nu a fost cel scontat și manifestanții au fost împrăștiați de mâneri, mișcarea socială născută atunci a continuat să trăiască și oamenii au continuat să ceară schimbarea și să lupte pentru drepturile lor. Tot atunci a grăit cel mai puternic și curajos, în începuturile sale, mișcarea studențească din România.

Ieri, 18 ianuarie, autorul Imnului Golanilor s-a stins. Ne-a lăsat, însă, în urmă, cântece care să ne amintească mereu că misiunea de a ne apăra drepturile nu se termină niciodată. Ne-a lăsat cântece care să ne aducă aminte de sacrificiile făcute de semenii noștri, pentru drepturile noastre… cântece care ne arată că suntem obligați să ducem mai departe lupta pentru care prea mulți dintre semenii noștri au murit.  Îi mulțumim și în calitate de urmași ai mișcării studențești născute în Piață Universității, promitem solemn:

„Mai bine haimana, decât trădător

Mai bine huligan, decât dictator

Mai bine golan, decât activist

Mai bine mort, decât comunist.”

ANOSR este în doliu și îl va purta mereu în suflet pe cel care a fost cu adevărat un OM și un idealist – Cristian Pațurcă. Transmitem tuturor activiștilor pentru democrație și tuturor celor implicați în Mișcarea Studențească sincere condoleanțe.

Share.

Leave A Reply