Reprezentanții studenților se întâlnesc cu Ministrul Educației

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se va întâlni Marți, 22 Mai ora 11:00, cu Ministrul Educației, domnul Liviu Pop. În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții ANOSR vor aborda o serie de subiecte de interes pentru educația din România.

1.    Finanțarea învățământului superior pentru anul 2012/2013.

Prioritatea studenților este legată de clarificarea modului în care finanțarea educației și a serviciilor studențești se va realiza în următorul an universitar.

ANOSR atrage atenția asupra faptului că România are datoria de a asigura un învățământ de stat GRATUIT pentru cât mai mulți studenți, conform Legii Educației Naționale, art. 119, alin (1). O eventuală întroducere a granturilor parțiale creează premisele înlăturării gratuității învățământului de stat la locuri bugetate şi a creşterii taxelor universitare. Ambele riscuri sunt inadmisibile, în condițiile în care studenții români se confruntă cu serioase dificultăți financiare în acoperirea costurilor aferențe studiilor, iar România se află pe ultimele locuri în Europa la participarea ținerilor la învățământ superior. Pentru acoperirea deficitului de finanțare, soluția trebuie căutată și în procentul din bugetul de stat acordat educației, nu în buzunărele studenților şi a familiilor acestora! În acest sens, solicităm anularea aplicării granturilor parțiale până la efectuarea unei analize serioase a efectelor posibile şi creşterea simultană a bugetului alocat educației. De asemenea, ANOSR va solicita MECTS comunicarea valorilor subvențiilor ce vor fi acordate pentru studenți pentru burse, cămine și cantine precum și indexarea lor pentru acoperirea inflației produse de la ultima creștere a acestora.

2.    Legislația din domeniul educației.

ANOSR solicită să fie consultată în elaborarea tuturor actelor normative ce vizează învățământul superior. Considerăm că orice modificare a legislației în domeniul educației, dar și a metodologiilor secundare, trebuie făcută respecand drepturile studenților, prin consultarea şi integrarea viziunii acestora. Solicităm, de asemenea, sprijinul Ministerului Educației pentru recâștigarea participării studenților în alegerea rectorilor cu un procent de 25% din voturi.

3.    Taberele studențești.

Și în acest fiecare an studenții se confruntă cu întârzieri importante în definitivarea metodologiei de acordare a taberelor pentru studenții meritoși. Solicităm, astfel, integrarea perspectivelor studenților cu privire la modul de acordare a acestora şi urgentarea procedurilor restante.

ANOSR solicită încheierea unui protocol de colaborare cu MECTS prin care să fie definită modalitatea de consultare și implicare a reprezentanților studenților în deciziile menționate, care să transforme în realitate parteneriatul dintre cele două structuri.

„Un stat codaș în privința participării populației la Învățământ Superior nu se poate juca atunci când vine vorba de modul în care studiile superioare vor fi finanțate. Ne dorim să colaborăm cu Ministerul Educației pentru a asigura un acces echitabil și suficient de larg la un învățământ de calitate, însă considerăm că astfel de decizii nu pot fi luate pripit și fără o analiză serioasă a beneficiilor, dar și a riscurilor asociate. Ne dorim, de asemenea, să ne asigurăm că MECTS va proteja drepturile studenților români în universități!” (Daniela Alexe, Președinte ANOSR)

Share.

Leave A Reply