Reprezentanții studenților s-au întâlnit cu Ministrul Educației

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) s-a întâlnit astăzi, 22 mai, cu Ministrul Educației, domnul Liviu Marian Pop pentru a discuta o serie de aspecte din sistemul de învățământ superior. Principalele probleme ridicate de studenți au fost legate de finanțarea educației, legislația în domeniul educației, tabere studențești precum și modul de colaborare dintre ANOSR și MECTS.

Finanțarea Educației

Problema sesizată de studenți a fost posibilitatea de partajare a granturilor de studiu deoarece are drept efect lipsă gratuității învățământului superior, creșterea taxelor în universități precum și deficiențe în acordarea subvențiilor pentru studenți. În urmă discuțiilor purtate, Ministrul Educației a asigurat studenții că ideea de granturi parțiale nu se va implementa în universități! În ceea ce privește cifrele de școlarizare pentru anul universitar 2012-2013, acestea vor fi aprobate curând și nu vor diferi semnificativ față de ultimele cifre de școlarizare aprobate pentru anii anterior, diferențele fiind date de lipsa unui buget adecvat al educației. Totodată, reprezentanții ministerului nu au stabilit valoarea clară precum și repartizarea numărului de granturi. ANOSR atrage atenția că este un aspect esențial care trebuie soluționat în regim de urgență!

Subvenția pentru camine-cantine este un alt subiect de discuție atins în cadrul întâlnirii. ANOSR a argumentat faptul că valoarea efectivă a subvenției nu a crescut în ultimii ani, deși costul utilităților a fost în continuă creștere. Astfel, deși suma lunară pe care o plătesc studenții din cămine a crescut, finanțarea de la Minister a rămas neschimbată. În acest context, s-a discutat despre o posibilă creștere a subvenției la următoarea rectificare bugetară, reprezentanții Ministerului arătându-și deșchiderea față de susținerea acestui demers.

Subvenția individuală de cazare este un mecanism național prin care studenții bugetati de stat cărora universitățile nu le pot acorda locuri în cămin să primească o sumă de bani egală cu valoarea subvenției. ANOSR a ridicat problemă nefunctionalitatii acestui sistem, menționând că ordonanță de urgență care se află momentan în vigoare este incompletă și deficitară în ceea ce privește criteriile de acordare a subvenției. În cadrul discuțiilor reprezentanții Ministerului Educației au afirmat că vor demara o analiză privind numărul de studenți cărora universitățile reușesc să le asigure loc în cămin și, ulterior, se vor demara procedurile de modificare a OUG 73/2004.

Problemele principale actuale ale taberelor studențești sunt reprezentate de faptul că metodologia de acordare a acestora întârzie (încă o dată) iar ideea de tabere tematici nu a avantajat studenții. Astfel, Ministrul Educației a asigurat studenții că va face demersuri înspre urgentarea procedurilor.

În ce privește legislația din domeniul educației, ANOSR a solicitat consultarea structurii pe toate doumentele din învățământul superior iar reprezentanții Ministerului și-au manifestat deșchiderea cu privire la acest aspect. Mai mult, pentru a facilita comunicarea dintre reprezentanții studenților și reprezentanții MECTS, în cadrul discuțiilor s-a stabilit desemnarea unei persoane direct responsabilă de serviiile sociale studențești (cămine, cantine, legitimații de transport, etc). Totodată, Comisia de Dialog Social își va relua activitatea la nivelul ministerului iar studenții vor fi invitați să participe.

Întâlnirea s-a încheiat prin semnarea unui Proces Verbal în care au fost consemnate pe scurt cele discutate.

Share.

Leave A Reply