Rectorii pe viață, preocuparea Parlamentului

0


Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
constată cu stupoare votul acordat de Senatul României în favoarea numărului nelimitat de mandate ale rectorilor, fapt ce dovedește încă o dată că prioritatea parlamentarilor este permanentizarea unor persoane la conducerea universităților, nu îmbunătățirea unui sistem de învățământ oricum slăbit de multele modificări incoerente și oportuniste. Suntem nevoiți să solicităm din nou în decurs de câteva luni Președintelui României să trimită spre reexaminare o lege care elimină aceste limite, iar președinților partidelor politice parlamentare să prezinte clar dacă partidele pe care le conduc își doresc un învățământ superior având drept principiu buna guvernanță sau orientat după interese personale conjuncturale.     

După mai multe modificări nejustificate aduse formei inițiale a Legii nr. 1/2011 a educației naționale, amendarea art. 213 alin. (7) a mai fost propusă în acest an prin intermediul Propunerii legislative pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educațional (L159/ 2019), act normativ criticat de ANOSR și care s-a dovedit a fi neconstituțional prin Decizia nr. 323/ 2020 a Curții Constituționale

Paradoxal, la 3 luni de la admiterea obiecției de neconstituționalitate, membrii Senatului României au readus în discuție acest aspect, în contextul în care educația românească are de suferit la multe alte capitole care necesită adaptarea legislației actuale. Totuși, observăm cum decidenții omit interesele studenților, poziționând la rang de prioritate interese personale și implicând politica în educație.

Considerăm absolut incalificabil ca acum, în plin context pandemic, analizând prioritatea decizională, această modificare legislativă să reprezinte una de maximă importanță, raportat la nevoile cu adevărat reale ale educației. În plus, întreaga definiție a funcției de rector al unei instituții de învățământ superior este veritabil lezată tocmai prin înlăturarea acestei limitări a numărului de mandate ale managerului instituției. 

Mai mult decât atât, constatăm încălcarea flagrantă a principiului bicameralismului, regăsind existența unor deosebiri majore de conținut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului. Amendamentul privind numărul de mandate ale rectorilor nu a fost dezbătut în Camera Deputaților, cu atât mai mult cu cât celelalte prevederi prezente în proiectul de lege L386/2020 făceau referire strict la instituțiile de învățământ militare și având, bineînțeles, o cu totul altă voință politică. 

Concluzionând, ANOSR consideră absolut revoltător că astfel de alterări legislative ce modifică o întreagă viziune asupra democrației universitare sunt hotărâte fără o dezbatere publică prealabilă, cu implicarea tuturor actorilor sociali interesați, ba chiar fără implicarea ambelor Camere ale Parlamentului. Astfel, credem că Președintele României nu trebuie să promulge actul normativ sub forma actuală. În același timp, solicităm reintroducerea limitei de 8 ani, indiferent de numărul de mandate avute sau durata acestora.


„Este o obișnuință deja să asistăm periodic la un nou efort al unor parlamentari – desigur, nu unul care să vizeze problemele educației din România, ci care să servească intereselor celor care nu acceptă că poziția de rector nu este eternă pentru a-și consolida puterea în interiorul universității și în afara ei. Efortul presupune subterfugiul modificării limitei numărului de mandate, deja pervertit față de forma inițială a Legii educației naționale care prevedea limita absolută de 8 ani, prin amendamente care nu au nicio legătură cu proiectul în care sunt introduse. Criticăm ferm aceste inițiative care pe lângă obiectul lor profund dăunător universităților românești, indică creșterea acută a politizării educației.” – Horia Onița, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply