Protestul de la Cluj – o luptă câștigată de studenți

0

Aproape 1.000 de studenți au participat la protestul organizat de OSUT Cluj, membru ANOSR, în fața rectoratului Universității Tehnice din Cluj-Napoca,la începutul acestui an universitar, cerând taxe mai mici și condiții mai bune de cazare.

În data de 23.10.2007, în ședința Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca, s-au prezentat revendicările studenților anunțate în timpul protestului din data de 02.10.2007 și s-au luat următoarele hotărâri:

Taxele pentru anul universitar 2007-2008 pentru studenții din anii de studiu s-au redus în medie cu 6 milioane la sectile în limba romană, cu 5 milioane la sectile în limba străină și 9 la arhitectură. În fiecare an universitar, taxa va fi stabilită prin decizie consensuală în urma discuțiilor cu studenții, având ca punct de plecare taxa pe anul precedent, iar indexarea ei va fi cu un procent apropiat inflației. 

Se va întocmi, prezenta și aprobă un regulament general de alegere a reprezentanților studenților, întocmit de o comisie formată doar din studenți. Cel târziu în luna noiembrie vor avea loc alegeri generale pentru alegerea noilor reprezentanți sau confirmare a celor actuali.

Astfel, principalele revendicări ale studenților au fost îndeplinite. Problemele rămase se vor rezolva pe parcurs în ședințele de Birou Senat, conducerea Universității manifestându-și interesul unei comunicări cât mai eficiente pe viitor. Practicile privind majorarea nejustificată a taxelor de studiu, fără fundamentare și în condiții de lipsă de transparență sunt nejustificate în contextul actual, astfel Alianța Națională a Organizaților Studențești din România felicită demersul colegilor de la Cluj.

Share.

Leave A Reply