Problemele semnalate de studenți discutate din nou cu Ministerului Educației Naționale

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat ieri, 4 noiembrie, la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale în care au fost discutate problemele semnalate de ANOSR în ultimele luni.

Reprezentanții studenților au discutat împreună cu Ministrul Delegat pentru Învățământul Superior Mihnea Costoiu despre problemele legate de reducerea pentru transportul în comun acordată studenților, mecanisme de creștere a valorii burselor sociale acordate studenților orfani, din familii sărace sau marginalizați social, astfel încât acestea să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, dar și despre adoptarea unei metodologii care să eficientizeze activitatea  centrelor de consiliere și orientare din universități și a uneia care să permită studenților să desfășoare o mobilitate de studiu într-o altă universitate din țară.

Transportul studenților – rezolvat în această lună

În ceea ce privește asigurarea reducerii de 50% pentru tranportul local în comun pentru toate centrele universitare, domnul Ministru a oferit asigurări că prin rectificarea bugetară de luna trecută a fost suplimentat fondul de transport cu aproximativ 10%, bani ce vor fi direcționați în această lună către centrele universitare în care nu e asigurată reducerea de 50% pentru toți studenții de la buget, cum este cazul centrului universitar Iași, Petroșani sau Hunedoara.

Bani europeni pentru bursele sociale

În ceea ce privește posibilitatea creșterii numărului și valorii burselor sociale, Ministrul a propus implementarea unui proiect de tip POSDRU prin care studenții din grupuri vulnerabile să fie susținuți din bani europeni. Deși ANOSR salută preocuparea Ministerului pentru creșterea burselor sociale, una din nemulțumirile alianței viz-a-viz de propunerea de proiect a fost legată de faptul că acordarea acestor burse ar urma să fie condiționată de participarea beneficiarilor la acțiuni de voluntariat, lucru pe care ANOSR îl consideră ca nefiind în concordanță cu scopul acestor burse. Aceste burse ar trebui să sprijine participarea studenților săraci sau defavorizați în mediul academic și nu să îi oblige la activități pe care nu și le doresc, mai ales că mulți dintre ei fac naveta, sunt nevoiți să aibe un loc de muncă ca să se poată întreține sau au diverse probleme medicale locomotorii sau de altă natură. Discuțile despre forma finală a proiectului vor fi însă reluate la finalul acestei săptămâni,  iar ANOSR speră că, prin aportul pe care îl va avea la discuții, proiectul se va contura într-o formă eficientă care să țină cont de nevoile, interesele, dar și particularitățile acestor categorii de studenți.

Metodologii pentru centrele de orientare și pentru mobilități academice

Un alt aspect discutat de studenți și Ministerul Educației Naționale îl reprezintă adoptarea a unei metodologii pentru centrele de conisiliere și orientare în carieră – document cerut de anul trecut din timpul protestelor studențești, precum și  a unei metodologii pentru mobilități academice – de asemenea cerut de mai multe ori în ultimii ani. Ministrul a dat asigurări ferme că aceste documente vor fi aprobate și adoptate săptămâna viitoare, fiind deja discutate și cu rectorii din țară.

În încheiere, Ministrul Mihnea Costoiu și-a reafirmat susținerea participării studenților în procent de 25% în alegerea rectorului și a discutat despre posibilitatea inițierii discuțiilor despre o nouă lege a educației începând cu luna viitoare..

Studenții au fost invitați săptămâna viitoare la o nouă întâlnire cu Ministerul Educației Naționale în care se vor finaliza discuțiile referitoare la proiectul POSDRU pentru burse sociale și pentru a adopta metodologiile mai sus menționate.

“Sperăm că aceste noi discuții avute cu Ministerul Educației Naționale la o lună după ce i-am transmis prioritățile studenților din acest an să fie de bun augur și să reprezinte girul soluționării problemelor semnalate de noi. Ne dorim să fie respectat un drept al studenților câștigat prin marile proteste studențești din `95 – reducerea de 50% la transport și totodată vrem să vedem că Ministerul se preocupă de echitatea și calitatea sistemului de învățământ superior românesc. Săptămâna viitoare vom știi dacă discuțiile de ieri vor avea întradevăr finalitate sau vor rămâne doar niște promisiuni frumoase. În funcție de asta, ne vom creiona și noi strategia și reacțiile din perioada imediat următoare” – Cristi Popescu, Președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply