Prioritățile studenților din Europa, decise la București

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a organizat în perioada 19-25 aprilie a 62-a ediție a Adunării Generale a Organizației Europene a Studenților (“Board Meeting of The European Students’ Union” – ESU), cel mai important eveniment studențesc la nivel european în urma căruia s-au trasat direcțiile pe care se va concentra mișcarea studențească din Europa în următoarea perioadă. În cadrul evenimentului au fost dezbătute cele mai arzătoare subiecte aflate pe agenda publică a instituțiilor europene. Atenția studenților s-a concentrat în special pe efectele crizei financiare asupra educației din Europa și pe modul în care acestea se resimt de către studenți. Viziunea participanților asupra Procesului Bologna a fost și ea pe lista de discuții, în pregătirea Conferinței Ministeriale a Procesului Bologna care începe pe 26 Aprilie, la București. De asemenea, au avut loc alegeri pentru noul Birou de Conducere al Organizației Europene a studenților. În următorul mandat, Președintele acestei structuri vă fi Karina Ufert (Lituania).

Odată cu încheierea evenimentului, în data de 25 aprilie 2012, ora 11:00, în incinta Muzeului George Enescu (Calea Victoriei, nr.141) va avea loc conferința de presă. În cadrul acesteia, președintele ales va fi intervievat în premieră de către reprezentanți ai presei în legătură cu prioritățile sale pentru mandatul următor, iar președintele actual va vorbi despre concluziile evenimentului. De asemenea se va lansa publicația “Procesul Bologna văzut din perspectiva studenților 2012 – Bologna With student Eyes 2012”.

„Procesul Bologna văzut din perspectiva studenților” este cea mai importantă publicație studențească referitoare la evoluția învățământului superior din Europa și este lansată o dată la 2 ani, înaintea Conferinței Ministeriale Bologna. Publicația prezintă perspectiva studenților asupra modului în care Procesul Bologna a fost implementat în țările semnatare și propune o serie de soluții și recomandări astfel încât implementarea acestuia să fie una reală.

În urma procesului de colectare de date de la reprezentanții studenților la nivel național, printre principalele concluzii se numără:

– finanțarea învățământului superior a urmat un trend descendent în majoritatea statelor din Europa (Grecia, Italia, Anglia, Irlanda, Letonia, România, Spania), însă unele țări au folosit investiția în educație ca una din măsurile punctate pentru ieșirea din criză, mărind bugetele alocate pentru învățământul superior (Germania, Franța, Norvegia);

– în peste 80% din statele europene principală barieră în accesarea mobilităților studențești este cea de ordin financiar;

– în majoritatea statelor modul în care se urmăresc obiective ale învățării care să conducă inclusiv la creșterea angajabilitatii studenților este deficitar;

– România este una dintre puținele țări în care criza financiară a dus la creșteri de taxe pentru studenți, acest  aspect constituind o barieră în accesul la educație a ținerilor proveniți din medii dezavantajate.

Share.

Leave A Reply