Priorități ale studenților și asumări ale miniștrilor cu ocazia Adunării Generale ANOSR

0

În perioada 15-18 Martie 2013, în București s-a desfășurat Adunarea Generală ANOSR, eveniment la care au participat reprezentanți a peste 70 de organizații studențești din România. La deschiderea evenimentului, desfășurată în Aula Magna a Academiei de Studii Economice, a participat ministrul educației naționale, Remus Pricopie și ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu. Miniștrii au declarat că sunt de acord și susțin participarea studenților în procent de 25 % în procesul de alegere a rectorului în universități și că subvenția cămine-cantine va fi mărită din acest an.

ANOSR a lansat de asemenea studiul ”Implementarea Procesului Bologna în România – perspectiva studenților”. Reprezentanții studenților au constatat că multe reforme nu au fost înțelese și au fost aplicate superficial sau deloc. Principala soluție propusă în studiu este participarea studenților în calitate de parteneri în procesul educațional, la toate nivelurile de decizie.

Pentru următoarea perioadă reprezentanții studenților și-au setat ca obiective înlăturarea piedicilor aflate în calea exercitării dreptului de vot de către studenți, înființarea în cadrul Ministerului Educației Naționale a unui departament care să gestioneze și monitorizeze serviciile pentru studenți și susținerea lor de către minister, inclusiv a centrelor de consiliere și orientare în carieră, creșterea subvenției cămine-cantine în acord cu suma prevăzută în Legea bugetului și modificarea unor prevederi ale Ordonanței de urgență a guvernului nr. 92 / 2012.

Totodată, liderii studenților au stabilit și o serie de propuneri pentru buna guvernare a universităților din România, pe care le vor trimite conducerilor acestora și pentru care vor milita în următoarea perioadă.

Documentele adoptate pot fi accesate aici:

„Cu ocazia Adunării Generale am primit o confirmare că toate subiectele pe care ANOSR s-a poziționat public în acest an universitar sunt preocupări și nevoi reale ale studenților. Mai mult, liderii organizațiilor studențești membre ANOSR au hotărât să ne continuăm eforturile pentru a câștiga dreptul de a vota acolo unde studiem, pentru ca subvenția cămine-cantine să crească în acord cu legea bugetului, pentru a crește calitatea serviciilor studențești, inclusiv a centrelor de consiliere și orientare profesională. Avem de asemenea un mandat clar pe modificările OUG 92/2012 și totodată am adoptat o serie de propuneri pentru bună guvernanță universitară, pe care organizațiile membre le vor susține în raport cu universitățile proprii” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply