Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța au organizat la Constanța, în perioada 3-4 mai 2006 primul Atelier Național de Lucru vizând aspectele de natură socială ale vieții studențești și propuneri de modificare a pentru Legii Învățământului.
Evenimentul a reunit la Constanța delegați din 12 organizații studențești din întreaga țară. Astfel au fost reprezentate următoarele centre universitare: Constanța, Galați, Iași, Suceava, Timișoara, Cluj și București.
Pornind de la situația existentă în plan național și racordând-o la realitățile vieții studențești europenene acest atelier de lucru a eleborat trei documente principale:
1. Statutul Studentului
2. Statutul Studentului Reprezentant
3. O propunere vizând modificare indicilor pentru finanțarea de bază din învățământul superior.
Ziua 1:
– analiza prevederilor de natură socială din Legea Învățământului
– propuneri de modificări vizând bursele, practica studenților, decontul transportului în comun și indicii de finanțare.
Ziua 2:
– trasarea liniilor esențiale pentru elaborare Statutului Studentului. Acest document cuprinde drepturi și obligații, tratate atât dint-o perspectica socială precum și una educațională.
– Statutul Studentului Reprezentant – în elaborarea acestui document s-a pornit de la Statutul Studentului și de la multiple exemple de bună practică puse la dispoziție de organizațiile membre ESIB. Astel, în cea de-a treia sesiune s-a elaborat un prim draft al Statutului Studentului Reprezentant, având în vedere definiții, considerații generale, drepturi și obligații.
După finalizarea procesului de consultare internă toate aceste documente urmează să fie postate pe site.