Primele discuții dintre studenți și noul Ministru al Educației Sorin Cîmpeanu

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat ieri la o întâlnire cu noul Ministru al Educației și Cercetării Științifice Sorin Cîmpeanu pentru a discuta așteptările studenților legate de reforma în educație și problemele semnalate de aceștia în legătură cu Ordonanța de Urgență dată de Guvern la finalul lunii decembrie.

Studenții, nemulțumiți de instabilitatea sistemului educațional și de lipsa de consultare

Discuția purtată la Ministerul Educației a debutat cu nemulțumirile reprezentanților studenților față de lipsa de consultare a acestora față de prevederile ordonanței, în contextul în care din punctul de vedere al ANOSR sistemul universitar are urgențe mult mai importante decât lipsa unor prevederi care să reglementeze modul în care se poate renunța la titlul de doctorat. Mai mult decât atât, dat fiind faptul că o astfel de solicitare a venit din partea unei singure persoane, oportunitatea existenței unor prevederi care să permită renunțarea la titlul de doctorat și consecințele pe care o astfel de decizie ar trebui să le producă ar fi trebuit puse în dezbatere publică și nu decise de Guvern, fără consultarea mediului universitar.

Studenții s-au declarat nemulțumiți și de faptul că este al treilea an consecutiv în care Guvernul emite ordonanțe de urgență care modifică legea educației în perioada vacanței de iarnă, după ce o altă ordonanță care aducea peste 90 de modificări ale Legii Educației a fost emisă în vara acestui an, tot în perioada vacanței și tot fără consultarea studenților.

Ministrul Educației și-a asumat vina pentru lipsa de consultare a studenților pe tema ordonanței, invocând că nu a avut suficient timp să se ocupe de acest aspect, dată fiind perioada scurtă de la numirea dumnealui în funcție și emiterea ordonanței și și-a asumat că nu vor mai fi astfel de situații în viitor. Nu este prima promisiune de acest fel venită din partea Ministerului Educației, însă studenții l-au asigurat pe domnul Ministru că o nouă situație în care aceștia vor for fi excluși de la masa negocierilor va înseamna și un motiv ca aceștia să își facă vocea auzită și mai vehement unde este nevoie.

Studenții vor 25% în alegerea rectorului

O altă nemulțumire a studenților a fost legată de faptul că ordonanța nu a prevăzut introducerea unei reglementări care să permită participarea studenților în procent de 25% în alegerea rectorilor, în condițiile în care următoarele alegeri pentru rectorii din România vor debuta de la jumătatea acestui an. Dreptul studenților de a avea un cuvânt important de spus în alegerea rectorului a fost câștigat în marile proteste studențești din 1995, însă acesta a fost exclus din legea educației adoptată din 2011, în ciuda reacțiilor vehemente venite din partea studenților și ai altor membri din comunitatea academică. Deși în ultimii ani Ministerul Educației și-a exprimat în nenumărate rânduri susținerea pentru reacordarea dreptului studenților de a participa în procent de 25% la alegerea rectorului, până acum nu a fost demarată nicio acțiune în acest sens.

Ca răspuns la problema sesizată de studenți, Ministerul a pasat mingea la Parlament, recomandându-le studenților să susțină această prevedere printre parlamentari, în momentul dezbaterii ordonanței de urgență care trebuie adoptată de Parlament. Deși studenții au spus că vor folosi și acest mecanism pentru a-și recâștiga dreptul pierdut, sunt pregătiți să iasă în stradă dacă situația nu va fi rezolvată până în perioada mai-iunie.

Promisiunea de creștere a burselor sociale, un vis frumos spulberat după campania electorală

Cu toate că în perioada septembrie-noiembrie a anului trecut, între reprezentanții studenților și ai Ministerului Educației au fost mai multe întâlniri în care s-a discutat despre implementarea unui proiect POSDRU de către Ministerul Educației care să aducă bani europeni pentru bursele sociale acordate studenților, existând inlcusiv întâlniri de lucru pentru scrierea proiectului, se pare că după finalizarea campaniei electorale Ministerul și-a dat seama că ”nu are capacitatea internă necesară” pentru a putea gestiona un astfel de proiect.

Deși discuțiile în legătură cu modul în care va fi implementat proiectul erau destul de avansate anul trecut, se pare că singura soluție viabilă pe care o vede acum Ministerul pentru a putea fi aduși bani europeni pentru burse sociale este ca universitățile să depună astfel de proiecte, pornind de la un model cadru pe care Ministerul îl va trimite tuturor universităților. Acest lucru va însemna că probabilitatea ca studenții orfani sau cei proveniți din familii sărace să fie susținuți din bani europeni va fi destul de mică, întrucât foarte multe universități au probleme în a atrage și a gestiona fonduri europene.

Reamintim că deși legea educației prevede că bursele sociale acordate studenților trebuie să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, acestea sunt în prezent, în medie, 220 de lei, deși Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior a estimat că aceste cheltuieli sunt cel puțin de 575 de lei.

Veste bună pentru studenți: a fost suplimentat fondul pentru transportul local în comun

Deși pentru multe din problemele prezentate ieri de studenți, Ministerul nu a putut oferi soluții concrete, totuși una din problemele importante pentru care ANOSR a militat în ultimele luni a fost rezolvată. Este vorba despre reducerea de 50% la transportul local în comun, pe care o parte din studenții din Iași, Cluj-Napoca și Petroșani nu o mai primeau din cauza fondurilor mici venite de la Minister. Ministerul le-a înmânat studenților un document care a arătat că a fost suplimentat fondul pentru transportul local în comun pe luna decembrie pentru toate universitățile din țară, oferindu-se mai mulți bani acolo unde a fost cea mai mare nevoie. Prin urmare, de la începutul acestui an, universitățile nu mai au nicio scuză să nu ofere studenților reducerea la transport de care beneficiază prin lege.

”Ne pare rău să vedem că deși vremurile și oamenii din Guvern se schimbă, obiceiurile legate de modificarea legii educației în mijlocul sărbătorilor de iarnă, fără consultarea studenților, au rămas aceleași. Ne așteptăm de la domnul Ministru în noul an la mai mult dialog cu studenții și la mai puține modificări legislative care nu rezolvă de fapt problemele reale din sistem. Sperăm că în urma întâlnirii de ieri, domnul Ministru a luat act de problemele pe care le-am semnalat și va cauta soluții pentru ca acestea să poată fi rezolvate. România nu-și mai poate permite să continue cu un sistem universitar în care rata de abandon universitar este de 40%, în care finanțarea educației nu permite investiții de calitate în sistem sau în care studenții nu au niciun cuvânt de spus față de modul în care sunt pregătiți pentru viitoarea lor carieră.” – Cristi Popescu, Președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply