Percepția studenților față de serviciile de consiliere psihologică asigurate de universitățile din România

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din România (Cognosis) lansează chestionarul privind perspectiva și satisfacția studenților în legătură cu serviciile oferite în cadrul Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) ale universităților.

Abandonul universitar este una dintre problemele majore, de lungă durată ale învățământului superior  românesc. Conform datelor Eurostat, România se află pe locul trei (15,3%) la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește abandonul din sistemului educațional sau de formare în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, media UE  fiind de 10,3%. 

Ca mecanisme de combatere a abandonului universitar, la  momentul  actual, studenții pot beneficia de sprijin financiar prin intermediul sistemului de burse sociale și pot beneficia de servicii de consiliere psihologică și orientare în carieră gratuite în cadrul CCOC, reglementate prin Ordinul de ministru al educației nr. 650/2014.

Conform acestui act normativ, obiectivele CCOC-urilor sunt reducerea abandonului universitar, facilitarea relaţiei dintre studenţi şi piaţa muncii și creşterea angajabilităţii studenţilor. Constatăm cu dezamăgire că după 6 ani, cifrele privind abandonul continuă a fi ridicate, aspect care denotă nevoia de îmbunătățire și eficientizare a activității acestora.

Serviciile CCOC sunt esențiale în contextul pandemic, și anume a stresului generat de pericolul perceput de către studenți, dificultățile de adaptare la mediul online pentru studenții de anul I și nu numai, precum și lipsa interacțiunii fizice cu cadrele didactice și colegii. Totuși, în urma suspendării activităților didactice fizice în semestrul II al anului universitar anterior, CCOC-urile au demonstrat dificultăți grave de adaptare a serviciilor la mediul online și, în consecință, nu au oferit sprijinul necesar studenților. 

Astfel, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din România (Cognosis) își propun să observe care este perspectiva studenților asupra calității serviciilor și asupra modului în care COCC sunt cunoscute și promovate, în vederea stabilirii unor recomandări subsecvente. Fiecare răspuns va contribui la conturarea unei imagini mai clare asupra problemelor existente, reprezentând prima etapă în cadrul inițiativei noastre.

Pentru a te alătura demersului nostru, te invităm să completezi următorul chestionar anonim până în data de 23 decembrie, indiferent dacă ai apelat sau nu la serviciile oferite de CCOC:
https://forms.gle/sqtmYJJH3EnZfq9Q6

Share.

Leave A Reply