Participarea la vot a tinerilor – între responsabilitate și lux!

0

Alianţa Naţională a Oraganizaţiilor Studenţeşti România (ANOSR) a lansat astăzi prin pagina de web www.anosr.ro o serie de recomandări pentru studenți, referitoare la votul din 9 Decembrie. ANOSR amintește de importanța participării la vot, face precizări referitoare la procedura de votare a candidaților și de anulare a votului și invită studenții să țină cont de răspunsurile candidaților la prioritățile studenților și de integritatea acestora!

ANOSR consideră că participarea tinerilor la vot este o condiţie esenţială în vederea consolidării democraţiei și a dezvoltării cetăţeniei active. Totodată, participarea la vot determină în mod direct gradul în care clasa politică va răspunde și nevoilor tinerilor și implicit ale dezvoltării pe termen lung a României!

Reprezentanții studenților își invită colegii să consulte lista de candidați și/sau parlamentari care au răspuns Scrisorii Deschise pentru Viitorul României, precum și răspunsurile acestora. Lista completă și răspunsurile oferite se găsesc pe pagina web a federației aici: https://old.anosr.ro/raspunsuri-primite-si-asumari/. Lista respondenților îi cuprinde pe: Mircovici Niculae, Crețu Gabriela, Emil Pantelimon, Buicu Corneliu Florin, Alexandru Cordoș, Nicușor Păduraru, Gyorgy Frunda, Dan Dumitrescu, Sanda-Maria Ardeleanu, Cristian Țopescu, William Brânză, Sonia Maria Drăghici, Dumitru Oprea, Viorel Radu și Elena Uioreanu – nu toți și-au asumat însă susținerea priorităților din scrisoare! Niciun partid politic parlamentar nu a răspuns direct scrisorii!

Federația încurajează de asemenea studenții să verifice integritatea candidaților înainte de a vota, folosind baza de date lansată de Alianța pentru o Românie Curată și disponibilă pe internet aici: http://verificaintegritatea.romaniacurata.ro/.

Referitor la participarea la vot a tinerilor aflați la studii în altă localitate, ANOSR salută decizia MECTS de a acordare a unei zile libere pe 10 Decembrie însă constată cu dezamăgire că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu a oferit un răspuns la solicitarea de a le acorda transport gratuit în perioada 7 – 10 Decembrie. Potrivit agenției de presă Mediafax, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că în ședința de marți, 4 Decembrie 2012 „Nu s-a adus în discuție gratuitatea pe mijloacele de transport”. Pentru a evita pe viitor situația în care participarea la vot este un lux pentru o bună parte din tineri, ANOSR consideră fundamentală modificarea Legii Electorale imediat după aceste alegeri!

„Suntem foarte dezamăgiți de răspunsul dat de clasa politică priorităților noastre, exprimate prin Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României, dar și de faptul că ne vedem obligați să luptăm pentru a conta în procesele electorale – atât la nivel național, cât și în universități. Încurajăm studenții și tinerii să participe la vot, să își facă vocea auzită și să contribuie la construirea unei clase politice mai responsabile și mai atente la nevoile pe termen lung ale României!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply