Participare la protest, în întreaga țară

0

ANOSR a organizat joi 2 aprilie 2009, proteste în 11 centre universitare din România.

Protestul a reunit aproximativ 3000 de studenți din întreaga țară, studenți care au evidențiat o serie întreaga de probleme ridicate deja de ANOSR și au propus diverse soluții pentru rezolvarea acestora. Mai jos veţi regăsi detalii legate de fiecare centru în parte.

Timișoara

Protestul s-a derulat între orele 11:30 și 13:30 pe traseul Teren Sport Complex – Str. Cluj – Universitatea de Vest – Politehnica (corp UPT Electro) – Podul Tinereții – Piața Victoriei (Operei).

Numărul de participanți a variat, la început fiind de circa 600 – 700, pentru a urca la 1200 la ieșirea din complex (după estimările făcute de poliție) și a ajuns la peste 1700 în zona facultăților. După ce am părăsit zona universitară, numărul a scăzut la circa 1400 la oprirea finală din fața Operei Române.

Momentele forte ale marșului au inclus:

1. Lungimea maximă a coloanei, care s-a întins la un moment dat de la ieșirea din complex până la Biblioteca Centrală de lângă UVT. (~ 150 m)

2. Momentul în care s-a aflat de tentativele de boicot de la București, iar studenții au început să scandeze împotriva Ministerului și a tactiticlor securiste.

3. Momentul a la Revoluție în care organizatorii s-au urcat pe platforma de la UPT Electro.

4. Traversarea în tăcere a Podului Tinereții după care toate mașinile de pe stradă au început să claxoneze în semn de solidaritate.

Cluj-Napoca

Protestul s-a desfășurat în intervalul 11:30 – 12:15 și a urmat traseul: Casa de Cultură a Studenților – Bulevardul Eroilor (cu staționare la monumentul dedicat martirilor revoluției) – Piața Avram Iancu.

Inițial înaintea începerii marșului ne-am adunat în jur de 150 de studenți în fața CCS, unde am scandat câteva sloganuri gen: “Noi suntem studenți/Nu golani sau delicvenți”, “Cu voi LIS/Va rămâne un vis”, “Minister de KATYfea/Hai cu noi la o cafea/Haide haide nu mai sta/Plătești tu din bursa mea”.

Înainte de a porni marșul, a ieșit în față o domnișoară care juca rolul lui Katy, a aliniat studenții prin niște comenzi militărești și a pornit convoiul prin comanda “Înainte MARȘ”.

Studenții au traversat strada Napoca, scandând sloganuri ca cele de mai sus, iar odată ajunși la monumentul dedicat martirilor revoluției de pe Bulevardul Eroilor, s-a oprit, ținându-se timp de un minut un moment de reculegere în memoria studenților și tinerilor căzuți în timpul revoluției din 89`.

Marșul a continuat apoi pe bulevardul Eroilor, unde coloanei i s-au alăturat și alți studenți, ajungând la un moment dat undeva în jurul a 400 de oameni.

Ajunși în Piața Avram Iancu, studenții s-au oprit scandând câteva sloganuri la adresa ministerului și a ministrei. Apoi a urmat un moment de rugăciune, când toată lumea s-a așezat în genunchi și s-a rugat pentru învățământul din România.

Acțiunea s-a încheiat prin interpretarea cântecului “În umbra Marelui Urs” de către studenții protestatari.

Nu au fost semnalate incidențe de nici un fel, studenții fiind escortați de poliție și jandarmerie pe tot traseul.

Iași

Protestele  din Iași s-au desfășurat într-un mod pașnic bineînțeles prin aplaudarea în mod ironic a doamnei ministru pentru mobilizarea dumneaei de a mări bursele în timp util și lipindu-ne bandă adezivă de hârtie la gură în semn de lipsă de comunicare a celor de la MECI cu studenții.

Nu a fost nici un fel de problemă cu autoritățile locale, am reușit să obtinem aprobarea cereri de a manifesta de la primărie și jandarmerie și ne-am putut desfășura activitatea de protest fără incidențe. Am fost aproximativ 200 de studenți care am protestat pe esplanada UMF Iași.

Constanța

Constanța a fost solidară cu restul țării și în semn de protest studenții s-au strâns în fața Universității Maritime din Constanța (UMC). Din cauza faptului că nu am depus actele necesare la timp pentru a mărșălui pe străzile orașului a trebuit să stăm în perimetrul UMC-ului pentru a nu avea probleme cu poliția, care au spus că nu se poate ieși în stradă în grupuri mai mari de 3 persoane!(tactică utilizată în `89, unul dintre motivele principale care au condus la revoluție).

Protestul din Constanța s-a terminat nu înainte ca reprezentanți ai organizațiilor pe care le reprezintă să depună la prefectură câte o scrisoare oficială, adresată domnului prefect în care și-au enumerat nemulțumirile.

Alba-Iulia

La Alba Iulia, manifestările au început în jurul orei 11:30, în curtea Universității „1 Decembrie 1918”. Au fost prezenți aproximativ 200 de studenți, cărora le-au fost împărțite imagini alb-negru cu ministrul Educației, Cercetării și Inovării și coli pe care era scris „Protest”. Pe fundal a răsunat imnul ANOSR, care s-a oprit în momentul în care a fost adus un sicriu (simbolic, bineineles, făcut din carton), pe care era scris „Moartea învățământului superior” (coloana sonoră „Ameno”). Am fost întrebați de către presă ce reprezintă sicriul, le-am răspuns că simbolizează starea în care se află învățământul superior  din România, cu un picior în groapă. Studenții prezenți, îmbrăcați în negru, au păstrat un moment de reculegere, au scandat Reprezentăm Viitorul!”, și în semn de protest față de atitudinea indiferentă a Ministerului, ne-am întors cu toții cu spatele înspre ziariști și am început să hulim.

Au fost făcute câteva tururi ale curții Universității, ne-am organizat întocmai unui convoi funerar, cu sicriul în frunte, dus pe brațe. Toată acțiunea a durat aproximativ o oră.

Baia-Mare

Mitingul a avut loc în incinta exterioară a Universității de Nord, a Facultății de Litere. LSPV a fost alături de toți studenții din celelalte centre universitare, unde au avut loc asemenea acțiuni. În jur de 200 de studenți am protestat împotriva căderii drepturilor noastre, care de altfel nu sunt foarte multe.

Pe lângă prezentarea situației actuale, referitoare la motivele protestului și doleanțele studenților, LSPV a militat și pentru conștientizarea necesității unei Case de cultură a studenților în Baia Mare. Astăzi am fost toți pentru unul și unul pentru toți!

Galați

A început printr-o campanie de informare și conștientizare în rândul studenților gălăteni, prin afișarea scrisorii deschise, inițiată de către LSG Prefecturii Galați, și prin explicarea fiecărui punct legat de consecințele ce vor urmă să fie resimțite de către fiecare student în parte dacă LSG nu ar fi luat această poziție.

S-a inițiat un marș spontan, prin care studenții au pornit din Complexul Alexandru Ioan Cuza spre Prefectura Județului Galați, pe drumul spre prefectură s-au mai alăturat și alți studenți curioși cu privire la eveniment. Nu s-a purtat nici un semn distinctiv care să lase impresia unui protest sau marș organizat.

Studenții, reprezentanții acestora și presa au intrat împreună în sala de întâlnire, unde erau așteptați de către prefectul Ovidiu Branzan, acestuia i-a fost înmânată scrisoarea deschisă, s-a discutat pe marginea punctelor menționate în scrisoare, prefectul afirmându-și sprijinul pentru studenți și pentru punctele cerute de către aceștia. Întâlnirea a fost înregistrată de toată presa.

București:

Loc de desfășurare: pe aleea de intrare în Universitatea Politehnica

Nr participanți: 150-200

Activități simbolice: am împărțit gogoși așa cum ministerul vinde gogoși reprezentanților studenților, am împărțit și am mâncat pâine cu muștar în semn de protest pentru bursele mici; am aprins lumânări la biserica „sf 5” în semn de protest pentru sistemul de învățământ dar și pentru a sublinia neputința ministerului și a cunducerilor universităților de a răspunde la problemele studenților; am cântat melodii studențești, precum „imnul Politehnicii”

Probleme întâmpinate: Activitățile au întâmpinat o serie de probleme încă din timpul organizării lor. Astfel, în momentele în care studenții au încercat să promoveze protestul în căminele studențești, aceștia au fost reclamați la poliție pe motiv că este ilegal să se lipească afișe în cămine, astfel câțiva dintre ei ajungând la secția de poliție pentru identificare. În același timp, afișele lipite în toate căminele au fost dezlipite de un grup de persoane (atât angajați ai politehnicii cât și studenți din alte federații). Mai mult, deși există aprobare scrisă ca pe căminul Leu să fie postate cearșafuri cu diverse mesaje, acestea au fost date imediat jos de către angajați al politehnicii.

Organizatorii au cerut în prealabil acordul universității Politehnica pentru a se manifesta pașnic pe terenul acesteia. Inițial, nu păreau să existe probleme din partea rectorului însă, în dimineața protestului, unul dintre directori (care este și angajat la MECI) a amenințat studenții că dacă vor întreprinde orice fel de manifestație pe terenul politehnicii, îi va da afară cu poliția campusului.

Totodată, printre participanții la protest au venit și alte persoane care au încercat să boicoteze activitățile.

ANOSR consideră aceste activități de intimidare ca fiind INACCEPTABILE într-o societate care se vrea a fi democratică în care fiecare cetățean are dreptul la liberă exprimare.

Share.

Leave A Reply