„Până în 2050 vom rămâne doar 16.000.000”

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) lansează astăzi campania națională de conștientizare a lipsei locuințelor pentru tineri. Aceasta se desfășoară simultan în 14 centre universitare, pe durata a 6 luni, fiind adresata instituțiilor naționale abilitate (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, Agenția Națională pentru Locuințe etc), autorităților locale și întregii societăți civile.

Scopul campaniei este creșterea nivelului de conștientizare asupra problemei reale pe care o implică lipsa locuințelor pentru tinerii. În acest sens vor fi derulate o serie de acțiuni cu anvergură națională și locală, după cum urmează:

1. Organizațiile studențești membre ANOSR din principalele centre universitare din țară vor distribui studenților, timp de două săptămâni, afișele și stickerele campaniei, invitându-i să le lipească în camerele lor sau pe ușile din cămin, în semn de susținere a campaniei. Duritatea și originalitatea mesajului acestora considerăm ca va genera un impact real asupra celor vizați.

2. ANOSR lansează blogul campaniei www.anosr.ro/locuintepentrutineri, activ pe toată durata celor șase luni, unde îi invită pe toți cei care susțin acțiunea sau doresc să își exprime opinia cu privire la problema abordată, să între și să posteze comentarii.

3. ANOSR va transmite, începând cu luna iulie, scrisori oficiale autorităților competențe pentru a le aduce la cunoștință problema lipsei de locuințe pentru tineri și pentru a le cere să găsească soluții. Scrisorile vor fi însotite de afișul campaniei.

ANOSR spera ca, prin intermediul vizualului șocant, să trezească interesul autorităților privind problema lipsei locuințelor pentru tineri. Din punct de vedere demografic, ponderea tinerilor în populația României este într-o scădere continuă iar dacă în 1998, 139.000 de copii au avut părinți cu varsta cuprinsă între 20 și 29 de ani, în 2005 acest număr a scăzut la 96.000. În același an, peste 75.000 de tinere au ales avortul, nedorind să păstreze sarcina. Situația denotă o constantă amânare a momentului în care cuplurile tinere decid că își pot întemeia o familie.

Cauza amânării deciziei de a întemeia o familie nu este masificarea învățământului superior și, implicit, accentul tot mai mare pe care îl pun tinerii pe o carieră și pe o educație completă. Cauzele reale țin în primul rând de salariile mici de „debutant”, de nesiguranța locurilor de muncă (care transformă creditele ipotecare, de exemplu, într-un pariu cu viața) și, mai ales, costurile uriașe ale unei noi locuințe.

În condițiile în care piața imobiliară cunoaște un boom în România, tinerii nu au puterea financiară de a-și achiziționa singuri locuințe, construcția acestora efectuându-se preponderent din fonduri private. Din totalul de 10901 locuințe construite în primul trimestru al anului 2008 în întreaga țară, doar 580 au fost din fonduri publice, reprezentând în total doar 5,3% din totalul locuințelor construite. În plus, sistemul bazat pe credite ipotecare lansat de ANL este accesibil doar tinerilor care au un minim de siguranță cu privire la ziua de mâine.

Pentru detalii suplimentare vă rugăm contactați:

Denisa Nica

Vice-președinte PR ANOSR

denisa@anosr.ro

0749 550 713

Carmen Păun

Departamentul de Relații cu Presa ANOSR

krmen_paun@yahoo.com

0744 324 373

Robert Santa

Vice-președinte Relații Internaționale ANOSR

robert@anosr.ro

0730 593 536

Share.

Leave A Reply