“Nu hârtiilor murdare, vrem diplome de valoare”

0

Pentru unii dintre noi, slaba calitate a învățământului din România este un subiect care nu poate fi evitat nici în vacanță.

Soare, cald, vreme bună, Costinești, 20 august 2010. 200 de studenți nemulțumiți de învățământul superior din România s-au plimbat prin Costinești împărțind turiștilor Diplome “Degeaba”, care le dădeau acestora calificarea de “Semidoct”. Toți acești studenți, membri ai organizațiilor membre ANOSR, au purtat toci, iar timp de aproximativ o oră Costineștiul i-a ascultat cântând “Gaudeamus igitur”. Aceștia nu s-au oprit aici și au continuat cu alte lozinci ironice la adresa diplomelor considerate de ei, inutile.
“NU hârtiilor murdare, vrem diplome de valoare”, Nu vrem să emigrăm, noi vrem să ne descurcăm!” , “Noi suntem studenți, nu suntem clienți!” au fost câteva din refrenele preferate ale studenților, întâmpinați cu zâmbetul pe buze, interes și voie bună de către turiștii aflați în concediu, la mare.

Trecând dincolo de forma ironică a manifestului, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, prin vocea studenților săi, a adus din nou în discuție și sperăm noi pe agenda publică, o problemă presantă a învățământului superior din România. Din păcate pentru societatea românească, diplomele “degeaba” au devenit o realitate tristă. Certificatul de absolvent de facultate a devenit aproape în totalitate inutil și nu mai reprezintă demult un bilet relevant pentru piața muncii. Toate aceste nemulțumiri au fost exprimate de studenții aflați la mare în modul original descris mai sus.

Întregul manifest a început în fața complexului Corsa din Costinești, pentru a se încheia, aproximativ o oră mai târziu, în fața cortului ANOSR de pe plajă. După câteva scurte cuvinte și câteva minute de stand-up comedy pe tema diplomelor, toți studenții și-au aruncat tocile și au fugit spre apă cu diplomele pentru a le uda și a le rupe. Acest gest semnificând dorința lor pentru un învățământ superior de calitate în România. Chiar și în timpul vacanței, pe plajă, studenții au dovedit că sunt interesați de o educație de calitate chiar la ei în țară, fără a fi obligați să emigreze pentru a obține ce își doresc.

Share.

Leave A Reply