Ministrul Educației își bate joc de drepturile studenților

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.) a transmis în urmă cu o săptămână, un comunicat de presă cu privire la depășirea termenului limită asumat de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (M.E.C.T.S.) în ceea ce privește adoptarea Statutului Studentului – un document de o importantă majoră.

Astfel, în mod public, apreciem timpul de reacție și atitudinea pozitivă de care dă dovadă M.E.C.T.S., cel puțin atunci când sunt abordate subiecte de interes general pentru studenți și presă, dar blamăm seriozitatea cabinetului ministerial al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, atunci când ne raportăm la asumări și promisiuni față de studenții acestei țări.

Federația studențească a încercat de nenumărate ori, prin abordări constructive, ca studenții din România să beneficieze de un Statut al lor în baza căruia să își poată apăra drepturile. Am subliniat în nenumărate rânduri, necesitatea acestui Statut al Studentului – în forma propusă, argumentată și susținută – mai ales, în condițiile în care universitățile își modifică regulamentele interne în virtutea Legii Educației Naționale și atenționam M.E.C.T.S., că prin neadoptarea în timp util a acestui document, drepturile și obligațiile studenților nu vor fi explicit incluse în reglementările locale, așa cum ar trebui.

În calitate de partener al Ministerului, în ceea ce privește viața și dezvoltarea studenților români în societate și universitate, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România:

– a realizat cel mai amplu proces de consultare a reprezentanților studenților;

– a transmis către M.E.C.T.S., prima variantă a Statutului Studentului în urmă cu 5 luni;

– s-a întâlnit cu membri ai aparatului tehnic din M.E.C.T.S., pentru ca documentul mai sus menționat, să fie scris într-un limbaj corect din punct de vedere juridic;

– a solicitat în nenumărate rânduri, atât în mod public, cât și prin adrese oficiale, Ministrului Educației, adoptarea de urgență a Statutului Studentului la începutul anului universitar;

– a dezbătut cu membri aparatului tehnic al Ministerului, amendamentele aduse de câteva universități, pe baza proiectului postat pe www.edu.ro

În ciuda faptului că am solicitat în mod expres o întâlnire cu Ministrul Educației, pentru a clarifica aceste probleme și mai ales, ținând cont că întâlnirea s-a finalizat cu promisiune că documentul va fi adoptat la începutul acestei săptămâni, manifestându-și toată considerația și susținerea acestui demers, constatăm cu dezamăgire și indignare că vorbele domnului Ministru nu coincid cu acțiunile sale.

După cele 5 luni de discuții, dezbateri și după consultarea universităților – cu toate că nu ar fi trebuit să se implice, după cum spunea Legea –, se pare că Ministrul Educației desconsideră total, munca A.N.O.S.R., manifestă un real dispreț față de studenți și amâna fără niciun motiv fundamentat, adoptarea Statutului Studentului.

Siderați de promisiunile în van ale domnului Funeriu în calitatea sa de Ministru al Educatiei, solicitam Președinției României, precum și Primului Ministru, intervenția pentru adoptarea de urgență a Statutului Studentului și astfel, respectarea Pactului pentru Educație, Pact ce la punctul 6 menționează explicit: “Adoptarea unei carte a drepturilor și libertăților în educație, care să garanteze accesul la o educație de calitate. Învățământul românesc nu are nevoie doar de un statut al personalului didactic, ci și de un stătut al elevului și al studentului”.

“Ministrul Educației depășește orice limită a decenței și a bunului simț. Deși în discursul public își manifesta un real interes față de studenți și educație în general, acțiunile sale sunt total împotriva noastră. Lipsă unei decizii este o decizie în șine și neadoptarea Statutului Studentului crează nemulțumire și haos în rândul studenților. Îi re-reamintim Domnuluiui Ministru, faptul că studenții reprezintă o majoritate absolută în sistemul de învățământ superior. Dacă “instanța” este severă și studenții vor răspunde cu severitate!” – Daniela Alexe – Președinte A.N.O.S.R.

Share.

Leave A Reply