Ministrul Delegat pe Învăţământul Superior Mihnea Costoiu promite creşteri ale subvenţiei cămine-cantine studenţilor clujeni

0

Ieri, domnul Mihnea Costoiu, Ministrul Delegat pe Învăţământ Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică a participat la Cluj Napoca la o întâlnire cu reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti, membre ale Alianţei Naţioanele a Organizaţiilor Studeneţeşti din România (ANOSR), ocazie cu care au fost discutate priorităţile studenţilor şi problemele cu care se confrunta aceştia în universităţile centrului universitar transilvănean.

 Principalele subiecte atinse de studenţi au fost legate de bugetul pentru educaţie pentru 2013, implementarea Statutului Studentului la nivelul universităţilor clujene şi participarea studenţilor în procent de 25% în procesul decizional.

 Ministrul Mihnea Costoiu i-a asigurat pe reprezentanţii studenţilor că subvenţia cămine-cantine va creşte în acest an, neputându-se pronunţa cu privire la valoarea creşterii, pe care o va susține mai ales în contextul în care o parte din regiile de cămin pe care le plătesc studenţii clujeni au crescut (Universitatea Babeş-Bolyai) din cauza faptului că valoarea acestei subvenţii nu s-a modificat în ultimii 5 ani, nefiind aliniată la creşterile inflaţiei și ale costurilor ce intră în categoria de cheltuieli cu aceste unități. De asemenea, Ministrul a promis că va exista şi o creştere a subvenţiei pentru burse, urmând ca detaliile acestei creşteri să fie discutate în zilele următoare cu Ministerul Finanţelor.

 În ceea ce priveşte participarea studenţilor în procesul decizional în procent de 25%, Ministrul a spus că susține participarea studenților în procent de 25% din masa de electori, în alegerea rectorilor, considerându-l un drept fundamental de care ar trebui să beneficieze studenţii, însă a fost rezervat cu privire la ideea creşterii numărului de studenţi în Consiliul de Administraţie până la atingerea procentului de 25% din totalul membrilor, întrucât intenționează să revizuiască structura Consiliului de Administraţie ca să devină mai eficient şi lucrativ.

 Statutul Studentului, documentul care reuneşte toate drepturile şi obligaţiile studenţilor din învăţămâtul superior românesc pentru care ANOSR a militat mai bine de 5 ani, a fost adoptat la nivel naţional anul trecut în martie.

 Există chiar şi în prezent univesităţi clujene care nu au adoptat încă un statut propriu (ex: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”), pe când în celelalte universităţi, chiar dacă statutul a fost adoptat, drepturile prevăzute în acesta sunt departe de a fi respectate la nivel real.

 Ministrul şi-a arătat deschiderea pentru susţinerea aprobării statutelor universitare, luând în calcul şi ideea folosirii unor sancţiuni pentru universităţile care nu vor adopta şi implementa prevederile statutului.

”Așteptăm ca toate aceste promisiuni să devină realitate, întrucât nu este nici prima și cu siguranță nici ultima dată când studenților li se promite srijin, susținere și demersuri în favoarea lor, dar de obicei rămân doar promisiuni. Sperăm ca, de această dată, să nu fie așa fiind vorba priorități ale studenților din toată țara reiterate de noi acum” au declarat studenții prezenți la întâlnire.

 La întâlnirea cu Ministrul Mihnea Costoiu au participat reprezentanţi ai Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai(OSUBB), ai Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca(OSUT Cluj), ai Federaţiei Asociaţiilor Studenţeşti din Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară(FAS-USAMV), ai Asociaţiei Studenţilor din Universitatea de Arte şi Design(ASUAD), ai Organizaţiei Studenţilor Farmacişti(OSF), ai Organizaţiei Studenţilor Economişti(OSE), ai Societăţii Studenţilor Europenişti(SSE), ai Asociaţiei Studenţil Psihologi din România(ASPR) şi ai Asociaţiei Studenţilor de la Business(ASB Cluj).

Share.

Leave A Reply