Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului promite creșterea burselor

0

26, martie 2009 București. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Ministerului Educației, Cercetării și Inovării. Aceasta este prima întâlnire după mai bine de 3 luni în care s-au strâns un număr mare de probleme importante care trebuie rezolvate de către MECI.

Bursele studenților: Doamna Ministru a afirmat că există cuprins în bugetul pe anul 2009 un fond pentru creșterea burselor cu 15%. O a două creștere cu încă 15% din luna octombrie 2009 nu se poate face cu prezentul buget, deși Ministerul Educației, Cercetării și Inovării și-a asumat-o în lună octombrie 2008, într-o altă întâlnire cu federațiile studențești. Totuși, această creștere ar putea veni în urmă unei rectificări bugetare ulterioare, în cazul în care „economia țării își vă reveni”, ne-a declarat doamna ministru Andronescu.

Bursa Guvernului României: În urma sesizării colegilor de la Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) alături de Asociația Beneficiarilor Bursei Speciale „Guvernul României”(ABBSG), ANOSR a solicitat o explicație reprezentanților MECI privind întârzierea total nejustificată cu aproximativ 4 luni a plății burselor pentru 38 dintre cei mai buni studenți pe care țară noastră îi are. Doamna Ministru a specificat că știe de problemă și se va implica personal în soluționarea acesteia, astfel încât tinerii performeri români, care studiază la cele mai prestigioase Universități din lume să nu mai aibă de suferit. Menționăm că ABBSG a trimis în urmă cu peste 37 de zile o adresă în care a solicitat ajutorul MECI în sensul rezolvării acestei probleme, care până astăzi nu a primit nici un răspuns.

Întâlnirea ministerială de la Leuven: La fiecare doi ani, țările semnatare ale „procesului Bologna” se întâlnesc pentru a evalua stadiul implementării procesului și pentru elaborarea politicilor educaționale comune. ANOSR a solicitat o întâlnire specială pentru a dezbate poziția României la această întâlnire. Menționăm că suntem singura structură, care a realizat un raport complex cu privire la implementarea „procesului Bologna” în România, separat de raportul de țară realizat de MECI. Acest raport a urmărit exclusiv perspectiva studenților și diferă în câteva puncte esențiale față de aportul prezentat de către MECI.

Protocol MECI – federații studențești: ANOSR a propus încheierea unui nou protocol între MECI și federațiile studențești. În cadrul acestui protocol, am solicitat printre altele: întâlniri lunare sau ori de câte ori este nevoie, înființarea unor comisii de lucru a căror membrii să fie atât reprezentanți ai MECI cât și reprezentanți ai federațiilor studențești, consultarea federațiilor studențești în toate problemele care privesc învățământul superior și în special studenții. Ideea a fost susținută atât de către MECI cât și de celelalte federații prezente și va fi încheiat imediat ce va fi revizuit.

Share.

Leave A Reply