Mesajul studenților către rectorii din România ! ANOSR la Consiliul Național al Rectorilor

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) le-a transmis rectorilor din România că organizațiile studențești critice sunt utile pentru dezvoltarea universităților, dar în probleme de interes comun universitățile și studenții ar trebui să își unească eforturile.

Mesajul ANOSR a fost transmis de președintele federației, Mihai Dragoș, prezent la ședința Consiliului Național al Rectorilor. Aceasta a avut loc în perioada 4 – 6 iulie la Constanța și a reunit peste 80 de rectori care și-au ales o nouă conducere.

În societate există o mare confuzie legată de educație. Este împărtășită și resimțită importanța acesteia, fără a se acorda însă o încredere mare în sistemul de educație formal din partea societății și fără a fi foarte clar ce responsabilitate are fiecare parte în bunul mers al acesteia (…) Este normal și necesar ca uneori să apară relații conflictuale între organizațiile studențești și conducerea universităților, acest lucru fiind benefic evoluției acestor instituții. Ar fi însă normal să existe și  mai multe zone de colaborare pentru un interes comun. Un astfel de exemplu este finanțarea publică a învățământului superior. Pentru a convinge societatea în ansamblu și chiar și studenții să susțină o finanțare publică decentă, condiție necesară, se pare, pentru o decizie politică în acest sens, este important să arătăm beneficiile pe care aceasta le va produce. Cum va evolua calitatea corpului didactic? Cum vor fi îmbunătăție serviciile de consiliere și orientare în carieră, în condițiile în care rata abandonului școlar universitar se apropie în acest moment de 50%, cu o durată medie de școlarizare de 1,3 ani? Se vor reduce costurile suportate pentru materiale didactice? Va crește calitatea acestora? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care trebuie să putem oferi un răsuns clar (…) Noi, ca reprezentanți ai studenților, suntem dispuși să vă susținem în inițiativele și solicitările care produc beneficii clare pentru studenți. Sperăm să găsim în dumneavoastră parteneri valoroși în adaptarea viitoarelor strategii și modificări legislative la interesele studenților și ale învățământului superior în general, cu atât mai mult cu cât se discută modificări ale legii educației, strategia României privind fondurile UE 2014 – 2020 și urmează discuții asupra legii bugetului pentru anul 2014” – extras din mesajul transmis de președintele ANOSR, Mihai Dragoș, către rectorii din România.

Reprezentantul ANOSR a mai discutat cu rectorii prezenți și probleme ce țin de colaborarea acestora cu organizațiile studențești și posibilitatea de a dezvolta și extinde în parteneriat inițiative benefice sistemului de învățământ, precum universitățile de vară pentru elevi, program lansat în acest an de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și implementat în 12 universități.

Share.

Leave A Reply