Mesajul liderilor studenților la începutul anului universitar – Vocea noastră contează!

0

”Cele mai mari emoții cu ocazia începerii anului universitar sunt cu siguranță ale celor care astăzi sunt, pentru prima dată în viața lor, studenți. Îmi amintesc că atunci când am intrat la facultate aveam, pe de o parte, mari așteptări de la profesorii mei. Învățasem din cărțile lor și acum aveam să îi și cunosc și, mai mult, să îi am ca formatori și ca mentori. Pe de altă parte, prietenii mai mari mă pregătiseră și să fiu dezamăgit de învățământul universitar. Auzisem povești cu note date din burtă, cu „picat” după bunul plac, cu dezinteres și cu „o să te țină minte la examen, dacă o să îndrăznești să îi critici”.

Poveștile „de rău” pe care le spunem noi, cei „mai mari”, studenților care abia încep facultatea (sau care nu au început-o încă) sunt o măsură a două aspecte importante. În primul rând, ele sunt o măsură a defectelor învățământului universitar. Oricine a fost student știe că acestea sunt cât se poate de reale, ne afectează în mod direct și îi vor afecta și pe ei. Aceste povești sunt însă și o măsură a gradului în care noi, cei „mai mari”, am reușit sau nu să îmbunătățim acest sistem de educație. Da’ ce, e treaba noastră? (s-ar putea să ne întrebăm unii, supărați) – DA. Este (și) treaba noastră!

Noul an universitar este marcat pentru noi, studenții, de două caracteristici importante. Pe de o parte, pentru prima dată, anul universitar începe cu un set de drepturi și obligații clare pentru studenți. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR – facebook, site) a reușit, după mai bine de 5 ani de eforturi, să ducă la adoptarea Statutului Studentului ). Pe de altă parte învățământul, per ansamblu, este profund subfinanțat. Asta scade calitatea, îndepărtează oamenii cei mai competenți de meseria de profesor și pune studenții în mari dificultăți în a-și permite studiile.

Indiferent dacă noul an universitar a venit cu emoții sau nu, sper să reflectăm fiecare la povestea pe care le-o vom spune colegilor noștri și la modul în care am contribuit și noi la ea. Vom lăsa drepturile câștigate să fie doar cerneală pe o coală dintr-un sertar prăfuit, sau ni le vom apăra, construind astfel un sistem de educație mai bun atât pentru noi, cât și pentru ei? Vom lăsa educația să fie o prioritate doar în declarații, sau vom face tot ce ne stă (legal) în putință pentru a-i asigura un buget corespunzător? Vom închide ochii atunci când un coleg este nedreptățit sau vom demasca abuzurile? Ne vom mulțumi să ne plângem, sau vom construi?
În speranța că vom colabora cu succes în construirea unui sistem educațional mai bun, vă doresc mult succes în nou an universitar!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Shaat Fawzia, Președinte SSFI, Societatea Studenților Farmaciști Iași
“Dragi colegi, vă îndemn să intrați într-o organizație studențească (în cazul celor care înca nu sunt membri ), deoarece nu aveți nimic de pierdut; provoaca DEPENDENȚĂ și dăunează GRAV plictiselii :); să vă luptați tot timpul pentru drepurile voastre, să fiți TOȚI PENTRU UNUL ȘI UNUL PENTRU TOȚI!…să luați ATITUDINE în orice aspect care vă privește (fie pe plan de facultate/universitate, fie pe plan personal)…gândiți-vă mereu că NOI – împreună- facem pașii către o societate mai sănătoasă. Fie ca în acest an nou an universitar să demonstrăm societății actuale că SPIRITUL, SOLIDARITATEA, FERMITATEA, INIȚIATIVA, INTEGRITATEA nu sunt niște termeni aruncați în lexicul românesc. Lumea în care trăim necesită o schimbare…Haideți să fim NOI schimbarea pe care ne-o dorim lumii!”

Budașcu Bogdan Marian, Președinte Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC)
“În pragul începerii noului an universitar, le urez tuturor studenților din România mult succes în atingerea obiectivelor pe care și le-au impus anul acesta, putere de concentrare și dorință de implicare atât în viața academică, cât și în afara granițelor universitare. Doresc să le reamintesc faptul că voluntariatul reprezintă o sursă de educație non-formală pe care nu o vor descoperi de pe băncile școlii, ci din sediile organizațiilor studențești. Stimaților colegi profesori, le urez să reușească să formeze generații de excepție care să ajute la dezvoltarea societății din care fac parte. Avem încrederea că un profesor bun poate transforma un student slab pregatit, într-un student bun, iar un student bun într-un student de excepție.
Mult succes!”

Cristina Duma, Președinte CSE-Sibiu:
” Doar împreună putem lupta pentru drepturile noastre! Noi suntem forța care poate schimba în bine societatea!”

Daniel Cruceriu, Președinte OSUBB Cluj-Napoca, Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
”Coelgilor noștri, OSUBB vă urează mult succes tuturor în noul an universitar. Dorim pe această cale să vă încurajăm să faceți voluntariat, să fiți proactivi, să fiți implicați în comunitatea din care faceți parte. Doar prin voluntariat și implicare activă în societate putem să schimbăm România, putem să schimbăm mentalitățile și să creăm o țară care își găsește pilonii în educație și în tineri. Informați-vă și apărați-vă drepturile! Nu rămâneți indiferenți, contribuiți la schimbare! Aveți încredere în voi și vom schimba conturul societății românești împreună!”

Irina Iancu, Președinte ASPSE București, Asociația Studențior la Psihologie și Stiințele Educației “Consider că cel mai important lucru pe care orice student ar trebui sa îl știe ar fi faptul că poate face o schimbare! Studentul este agentul schimbării în sistemul de învățământ în România și dacă ajungem cu toții sa întelegem lucrul acesta, putem doar să ne bucurăm de un învățământ de maximă calitate! Le urez tuturor studenților din România o studenție cât mai colorată și plină de avantaje! Doar țineți minte: e și de datoria voastră să beneficiați de aceste avantaje; și aveți și instrumentele necesare :)”

Alexandru Barbu, Președinte SSMI, Societatea Studenților Mediciniști Iași – ”Mult succes în noul an unversitar! Fiți ambițioși și prețuiți timpul petrecut pe băncile facultății pentru că el vă va defini apoi ca oameni și profesioniști”

Janeta Corina Lăpăduș, Președinte LSUA, Liga Studenților din Universitatea “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia – ”Vremurile pe care le trăim subliniază o dată în plus necesitatea de a îţi cunoaşte cât mai profund punctele forte şi punctele slabe în scopul gestionării lor corecte într-o lume al cărui singură constantă o reprezintă schimbarea. A te antrena din timp pentru a şti să te adaptezi complex şi complet la activitatea profesională aleasă reprezintă o provocare pe care cred că ar trebui să o includem în viaţa noastră de student de zi cu zi. Aşa cum ne place să spunem, viitorul îl creăm împreună!”

Share.

Leave A Reply