Masterele din România, în ceață..

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) transmite nemulțumirea studenților cu privire la situația actuală a programelor de master în universități.

Deși mai sunt aproximativ 3 săptămâni până la începerea noului an universitar, MECTS nu a decis și transmis universităților numărul de locuri pe care intenționează să le finanțeze în cadrul programelor de master.

ANOSR consideră că situația creată afectează întreg sistemul universitar și solicită MECTS soluționarea în regim de urgență a problemelor apărute precum și adoptarea unor soluții de tranziție în implementarea noii Legi a Educației care să minimizeze impactul negativ produs în special în rândul studenților.

Faptul că MECTS nu a publicat încă numărul de locuri bugetate în cadrul programelor de master afectează:

– decizia studenților de a se înscrie în programul de master dorit

Ținând cont de faptul că studenții reprezintă o categorie socială pentru care aspectele financiare sunt decisive, posibilitatea de a accesa un loc bugetat pentru un programul de master dorit este de maximă importantă!

– procesul administrativ din universități

Ținând cont de faptul că în numai 3 săptămâni universitățile vor trebui să organizeze procesul de admitere la master, ANOSR consideră că într-un sistem deja birocratizat această întârziere va determina superficialitate și scăderea calității procesului.

– crează ambiguitate și neîncredere

În acest moment, nu se cunosc cu exactitate procesul prin care vor fi alocate locurile bugetate la master și numărul de locuri aferent fiecărui program. Această situație generează confuzie în rândul comunităților academice și o mare neîncredere în reformele sistemului educațional din România.

ANOSR reiterează solicitarea transmisă și în scris către MECTS de a rezolva de urgență situația creată și de a adopta o serie de soluții de tranziție pentru a minimiza efectele negative generate.

“MECTS trebuie să realizeze faptul că situația creată afectează nu numai procesul administrativ din universități, ci are un impact major asupra deciziilor viitorilor studenți, afectând practic o întreaga generație de masteranzi. Considerăm că MECTS trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația creată datorită implementării Legii Educației și trebuie să rezolve acest aspect în termen de urgență, venind și cu o serie de soluții pentru ca impactul negativ să fie ameliorat!” – Daniela Alexe – Președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply