În urma publicării în Monitorul Oficial a Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1697/2020, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România constată lipsa de transparență și justificare în creșterea cu 25% a taxei de înscriere pentru rezidențiat, solicită reducerea acesteia la cuantumul inițial și digitalizarea procedurii de înscriere la rezidențiat.
În primul rând, amintim faptul că întregul context pandemic a arătat cu atât mai mult nevoia specialiștilor în domeniul sănătății, pentru a putea fi asigurată și ulterior buna operaționalizare a instituțiilor sanitare românești. De mai mult de jumătate de an, acest domeniu a rămas în primul front în lupta cu COVID-19, fiind în permanență nevoie de cadre medicale dispuse să ducă munca mai departe.
Mai mult decât atât, absolvenții ce urmează să își susțină acum examenul de rezidențiat au participat activ în cel de-al doilea semestru în spitalele românești, pentru a combate pandemia apărută în luna martie a anului universitar precedent. Totuși, prin astfel de măsuri, atitudinea guvernanților nu demonstrează respect față de munca depusă de aceștia și față de pericolul la care se supun zi de zi.
În al doilea rând, anunțul apare cu aproximativ o lună înainte de susținerea examenului organizat la nivel național, fără existența vreunei declarații prealabile pe acest subiect. Decizie luată pe ultima sută de metri, întreaga procedură a fost realizată complet netransparent; astfel, nu a avut loc o consultare publică, pentru toți actorii interesați și persoanele direct influențate de majorarea cu un sfert din cuantum a taxei. În plus, nu a fost transmisă o justificare concretă, aptă să subsumeze argumentele care au dus la această decizie. Mai mult decât atât, criza economică generată de Covid-19 justifică și mai puțin majorarea taxei în această perioadă.
Nu în ultimul rând, este surprinzătoare lipsa dorinței de digitalizare a procedurii de înscriere, candidații fiind nevoiți să transmită dosarul de înscriere prin poștă sau curier, iar dacă nu doresc depunerea unei copii legalizate (prin urmare deplasarea la notarul public), trebuie să se deplaseze la Direcția de Sănătate Publică în vederea certificării conformității cu originalul. Menționăm că alte examene naționale au transferat întreaga procedură de înscriere în mediul online, măsură adaptată situației actuale.
Astfel, ANOSR solicită urgentarea publicării mecanismelor prin care această taxă este stabilită și, deci, majorată cu o lună înainte de susținerea examenului și diminuarea acesteia la cuantumul inițial, pentru a asigura stabilitatea și transparența asumată în nenumărate rânduri în sistem, precum și identificarea unor proceduri de înscriere care să nu necesite deplasarea candidaților.