Luare de poziție cu privire la modul în care Guvernul României tratează educația, iar Ministrul Educației, studenții din România

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în calitate de reprezentant legitim al studenților, se opune propunerilor Guvernului legate de proiectul privind bugetul României pentru anul 2012, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor (disponibil aici ), în care fondurile alocate educației nu respectă procentul de 6% din PIB!

În contextul în care educația este un bun public și un drept consitutional al fiecărui cetățean, procentul scăzut din PIB alocat educației reflectă modul superficial în care guvernanții învestesc în viitorul acestei țări. Astfel, în loc să preluăm din exemplele de bună practică ale unor state precum Austria, Franța sau Norvegia care investesc, în timp de criză, în creșterea nivelului de educare al populației, România propune investiții în administrația prezidențială și servicii de informații.

Considerăm că o investiție corespunzatore în educație, în acord cu Legea Educației Naționale, este absolut necesară pentru scoaterea din impas a acestui domeniu și a țării. România ar beneficia enorm de pe urmă creșterii nivelului de educare al populației și a calității procesului educațional.

Creșterea accesului la învățământ superior este un obiectiv al României asumat inclusiv la nivel internațional. Însă, în contradicție cu acesta, deciziile Guvernului și investiția precară în educație vor determina ca doar studenții care provin din familii cu situație financiară bună să poată parcurge un program de studii, calitatea educației să scadă, rată de abandon la nivel de învățământ superior să crească, un număr din ce în ce mai mic de cadre didactice de calitate să între în sistem – efecte ce vor avea un impact distructiv asupra sistemului de educație care deja este inechitabil și greu accesibil, și asupra societății în ansamblul ei.

Modul în care Guvernul tratează educația reflectă nivelul de (i)responsabilitate al acestuia față de viitorul țării!

Felul în care Guvernul tratează educația, iar MECTS tratează studenții, se reflectă și în modul în care colaborarea și parteneriatul sunt stimulate, nevoile studenților pierzând tot mai mult din importantă din cauză promisiunilor rămase neîndeplinite: fixarea unui cadru de parteneriat cu studenții, a un responsabil din partea MECTS pentru ascultarea și soluționarea problemelor legate de dimensiunea socială a educației, adoptarea Statutului Studentului.

ANOSR a avut întotdeauna o atitudine constructivă, apărând drepturile studenților din România atât prin propuneri, discuții și dezbateri cât și prin acțiuni de manifestare publică a problemelor pe care le întâmpină, în spiritul democrației și a dreptului la liberă exprimare. În acest context, atragem atenția asupra diferitelor forme de presiune sau sancționare a exprimării libere de opinie.

Mai mult, acuzăm practicile de constrângere a opiniei publice și regretăm opțiunea antipluralistă și antidemocratică adoptată de MECTS. Regretăm că în loc să vedem modele de demnitate și verticalitate în liderii sistemului de învățământ, observăm la Ministerul Educației aplicarea de măsuri vindicative, de sancționare a exprimării libere de opinie, și susținere a structurilor fără spirit critic la adresă instituției. Însă, într-o atmosferă specifică mai degrabă anilor comunismului, studenții își vor continua apărarea drepturilor, rezistând presiunilor politice și financiare și sanctionandu-le public!

Prin urmare, ANOSR solicită MECTS să ofere un răspuns public numeroaselor noastre adrese prin care sesizăm probleme ale studenților și să trateze studenții că parteneri, nu numai în declarații publice ci și în acțiuni concrete!

Solicităm Guvernului României să reevalueze importantă educației în stat și să o coreleze cu investiția financiară în domeniul educațional, care ar trebui să fie în concordanță cu nivelul de prioritate al educației pentru România!

„Investiția în educație este absolut necesară acum. Guvernul nu trebuie să mai sacrifice generațiile tinere, ci trebuie să arate mult mai multă responsabilitate pentru viitorul țării! ANOSR va continua să apere drepturile studenților și să sancționeze public lipsa de responsabilitate a conducătorilor țării, indiferent de eventualele presiuni care, din păcate, nu au încetat să existe.” – Daniela Alexe – Președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply