Libertatea studenților “arestată” de dictatura din Belarus

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în calitate de membru cu drepturi depline în ESIB (Federația Studenților Europeni) și unica organizație din țara noastră recunoscută în plan European își exprimă îngrijorarea și dezaprobarea cu privire la arestarea ilegală și imorală a studenților și manifestanților din Belarus.

În urmă cu o săptămână, în Belarus, s-au organizat acțiuni pașnice de protest prin care se contesta legalitatea și implicit rezultatul alegerilor prezidențiale care l-au reconfirmat în funcția de președinte pe Aleksandr Lukasenko. Din acest motiv, vineri, la Minsk au fost arestați și trimiși în închisoare – pentru 10 zile – numeroși colegi de-ai noștri, studenți, printre care: Tatsiana Khoma – membru în Executivul ESIB, și Volha Kuzmich – Ofițer Internațional al BSA (Asociația Studenților din Belarus). Acestora li se alătură un număr de alte 106 persoane arestate, rapoartele indicând faptul că majoritatea celor reținuți necesită asistentă medicală.

Studenții protestatari au fost arestați și exmatriculați din universitățile în care studiau din motive pur politice. Această interferență a politicului în sistemul educațional, această opresiune asupra unor tineri pregătiți și curajoși precum și tentativă de înăbușire a libertății de opinie și expresie sunt acte ce trebuie stopate și totodată soluționate.

ANOSR condamnă aceast act nedemocratic, considerându-l a fi o încălcare directă și flagrantă a drepturilor omului. Arestarea Tacianei, a lui Volha precum și a celorlate 106 persoane este o dovadă clară a ignorării poziției exprimate de Consiliul UE în care se prevede ca “autoritățile din Belarus să permită cetățenilor din Belarus să-și exercite dreptul de întrunire și libertate de exprimare în conformitate cu angajamentele pe care și le-au asumat în cadrul OSCE (…) atenționează guvernul să nu-i amenințe sau aresteze pe cei care își vor exercita aceste drepturi politice”.

În acest context ANOSR consideră că Guvernului României trebuie să întreprindă acțiuni concrete pentru soluționarea acestei situații și să condamne dictatură din Belarus, un regim opresiv ce nu trebuie acceptat sau tolerat de nici un stat cu adevărat democratic.

ANOSR solicită Consiliului Național al Rectorilor să ia exemplul omologilor din Polonia care au votat în unanimitate o declarație de susținere a studenților și a mișcării democratice din Belarus. Mai mult ei au inițiat demersurile pentru ca orice student exmatriculat din universitățile din Belarus să își poată continua studiile în Polonia. (declarația acestora)

Considerăm că România, țară ce dorește integrarea în structurile UE inceptand cu anul 2007, nu poate și nu trebuie să rămână pasivă la aceste evenimente care subminează libertatea individuală și drepturile fundamentale ale omului.

Susținem propunerea ESIB de a se adopta o poziție comună, unitară, la nivelul țărilor din Europă și de a se aplica sancțiuni oficialităților din Belarus implicate în această gravă încălcare a drepturilor omului. Totodată considerăm necesară evaluarea situației în care se află, în momentul de față, toți cei reținuți și presionarea autorităților din Belarus în sensul eliberării necondiționate a acestora.

ANOSR va susține toate demersurile menite să conducă la eliberarea studenților și a celoralti protestatari arestați în cursul acestor zile. Considerăm că studenții au fost și sunt factori esențiali în procesele de reformă, fapt demonstrat și în România anului 1989. Democrația și progresul pot fi obținute doar atunci când se bazează și pe sprijinul tinerei generații.

Pentru detalii suplimentare puteți lua legătură cu Ligia Deca – Secretar general ANOSR – pe adresa de mail: ligia@anosr.ro sau la numărul de telefon: 0788.759.380. Mai puteți accesa site-uri din Belarus cu informații despre arestări: www.spring96.org/en, www.charter97.org/eng/news

Share.

Leave A Reply