Pe data de 17 mai 2012, în cadrul Facultății de Litere a Universității București, a avut loc lansarea proiectului Student ARC, proiect inițiat de Societatea Academică din România (SAR) în parteneriat cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și susținut de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.
Proiectul a fost lansat în prezența Ambasadorul SUA la București, Mark H. Gitenstein care a transmis mesajul ca românii ar trebui să fie conștienți de necesitatea creșterii nivelului de transparentă, astfel încât instituțiile să motiveze oamenii pentru a se implica în dezvoltarea propriei țări.
Și președintele Societății Academice din România (SAR), inițiator al Alianței pentru o Românie curată, Alina Mungiu-Pippidi, a susținut, la rândul său, că mediul universitar din România este sufocat de ‘impostori și plagiatori’ din pricina faptului că sistemul nu se bazează pe promovarea valorilor.
Alina Mungiu Pippidi a subliniat și necesitatea ca forurile de conducere ale universităților, dar și studenții să înceapă să controleze activitatea cadrelor didactice pentru a combate corupția și promovarea non-valorilor. Potrivit acesteia, proiectul Student ARC își propune să responsabilizeze studenții și să îi determine să renunțe la pasivitate și să solicite o educație mai bună.
Daniela Alexe (ANOSR) le-a vorbit studenților prezenți la dezbaterea ‘Student ARC – Mătură corupția din universitati’ despre modul în care sunt afectați studenții, precizând că prin acest proiect se dorește înlesnirea accesului studenților la informații privind modul în care sunt cheltuiți banii în universități, dar și pentru a reglementa mai bine relația dintre aceștia și cadrele universitare.
‘Coruptia are foarte multe forme în universități – lipsă de transparentă, etică universitară, modul de funcționare a comisiilor de etică – și afectează foarte grav studenții, de aceea în primul rând noi trebuie să ne implicăm. Legat de transparentă, ne-am dori ca studenții să aibă proceduri foarte clare prin care să își conteste notele la examene, vrem ca taxele din universități, care nu sunt legale său justificate, să nu mai fie percepute. Ne dorim o transparentă financiară mai mare a taxelor pentru cămin dar și a taxelor de studiu, astfel încât studenții să știe ce se întâmplă cu banii lor. De asemenea, același lucru îl dorim și în cazul rezultatelor evaluărilor profesorilor de către studenți pentru că noi realizăm, periodic, astfel de evaluări dar nu știm ce se întâmplă cu ele mai departe’, a precizat această.
Potrivit organizatorilor evenimentului, scopul proiectului Student ARC este acela de a construi, cu sprijinul SAR, ARC, ANOSR, dar și al studenților, jurnaliștilor și bloggerilor, un mecanism de monitorizare a vieții universitare, a instituțiilor publice.
‘Voi, tinerii – studenți, elevi, jurnaliști, bloggeri sau reprezentanți ai ONG-urilor – dețineți cheia implicării societății civile în bătălia contră corupției. Trebuie doar să învățați să o folosiți pentru a deschide uși către o Românie Curată!’, a declarat Simona Popescu, coordonator proiect Student ARC.