“La Mulți Ani”, de Ziua Internațională a Studentului

0

A apărut după o demonstrație a studenților mediciniști din Praga, 1939.

A fost marcată pentru prima dată la Londra în 1941 de către Consiliul Internațional al Studenților. Să nu uităm că azi unii studenți de pe glob sărbătoresc această zi, și de asemenea să vedem care este semnificația acesteia:

“Noiembrie 1939 – la Praga au loc proteste studențești îndreptate împotriva Germaniei naziste care s-au soldat cu morți, nouă execuții, și arestarea sau deportarea a 1200 de studenți

17 Noiembrie 1973 – la Atena are loc o rebeliune la Universitatea Politehnica care este înăbușită de către regimul dictatorial aflat la putere. În acest protest, studenții au organizat inclusiv o stație de radio care emitea mesaje pro-democratice.

În Republica Cehoslovacă noiembrie 1989 este ținut minte de toți studenții din această țară ca momentul în care studenții pun bazele Revoluției de Catifea care răstoarnă regimul comunist.

Un moment de cotitură în mișcarea pentru drepturile studenților a fost recenta adoptare de către Uniunea Europeană a Studenților a Cartei Drepturilor Studenților europeni, ca document de referință vis-a-vis de drepturile pe care le au toți studenții din Europa.

Indiferent de istoria pe care o au studenții din fiecare stat in parte, studenții au rămas o forța progresivă a societății, o elită intelectuală emergență și un factor de progres.

Adesea, tentativele studenților de a aduce schimbare au fost înăbușite de forțe reacționare în locuri precum Piață Tiananmen în 1989 sau în Piață Universității în 1990.

Cu toate acestea, este importat că, treptat, meritul studenților a fost recunoscut și au început să fie recunoscute concepte precum Învățământul centrat pe student său acela al studentului membru deplin al comunității academice.

Că studenți, trebuie să rămânem uniți și să nu uităm că noi REPREZENTĂM VIITORUL, în această zi mai mult că în oricare.”

Să nu uităm că și noi avem o zi în care sărbătorim doar pentru simplul fapt că suntem studenți.

Share.

Leave A Reply