Îngrijorările studenţilor cu privire la Erasmus + neglijate ! Studenţii se opun sistemului de împrumuturi al UE!

0

Bruxelles: Multe puncte critice care au fost ridicate de studenţi cu privire la noul program al Uniunii Europene pentru educaţie şi tineret 2014-2020 nu au fost luate în considerare. Miercuri, Consiliul European a ajuns la un acord prin care se alocă doar 14,5 miliarde de euro acestei propuneri care se numeşte Erasmus + din totalul de 960 de miliarde de euro ai Uniunii Europene. O controversată idee cu privire la o nouă facilitate de garantare a împrumuturilor ar primi 3,5 % din bugetul pentru Erasmus+ sau 450 de milioane de euro.

 Programul ar fi trebuit să primească 17 miliarde de euro în total. În Februarie, liderii statelor membre ai Uniunii Europene au cerut o tăiere fără precedent a bugetului total al UE care a afectat de asemenea programele pentru educaţie şi tineret. Alocările finale bugetare vor deveni clare abia în această toamnă când Statele Membre şi Parlamentul European vor lua o decizie oficială asupra propunerii.

 Studenţii se opun sistemului de împrumuturi al UE

 Organizația Europeană a Studenților (ESU), în care ANOSR este membru cu drepturi depline, a luptat cu înverșunare împotriva Sistemului de Împrumuturi pentru Masteranzi al UE . ESU consideră că nu este o decizie înțeleaptă introducerea unei asemenea scheme  în timpuri de nesiguranță economică  și că studenții vor fi reticenți în a-și lua mai multe datorii.  În schimb, banii ar putea fi investiți în mai multe proiecte educaționale de succes.

“S-ar fi putut face mai mult pentru a se îmbunătăți portabilitatea sistemelor naționale de sprijinire a studenților din Europa, astfel încât ele să fie mai accesibile studiilor postuniversitare în străinătate.   În schimb, factorii de decizie europeni vor să introducă un sistem de împrumuturi  care se poate întoarce ușor împotriva intereselor studenților  deși le-am adus la cunoștință neajunsurile sale.  Propunerea crește nivelul datoriilor studenților care se confruntă deja cu o rată a șomajului extrem de ridicată, riscă un exod al creierelor în unele regiuni și mai presus de toate instituțiile europene au un control limitat asupra acestora deoarece vor  fi în mâinile intermediarilor financiari,” a declarat Karina Ufert, Președinte ESU

Important pentru soluţionarea diferendelor  pe bugetul pentru 2013

ESU salută acordul politic la care Consiliul European a reușit să ajungă cu privire la cadrul financiar multianual al UE 2014-2020, în contextul în care se angajează să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că obligațiile financiare în 2013 vor fi onorate. Acest acord acoperă deficitul actual în bugetul pentru Erasmus de 126 de milioane de euro în acest an.

“Ne exprimăm speranţa că incertitudinea legată de Erasmus va fi eradicată. Ni s-a spus că agenţiile naţionale nu ar  fi capabile să îşi respecte obligaţiile din cauza acestei probleme. Aceasta este de neacceptat şi avem nevoie de o asigurare în această vară, de la UE, că studenţii Erasmus se vor putea înregistra pentru studii ştiind că vor primi sprijinul financiar de care au nevoie” a mai adăugat Ufert.

Doar o garanţie pentru tineri nu este suficientă

Acordul presupune, de asemenea, că fondurile pentru educaţie şi tineret pot fi redistribuite, astfel încât mai mulţi bani pot fi puşi la dispoziţie în primii ani ai programului. Liderii Consiliului European  au convenit totodată săptămâna trecută  asupra măsurilor speciale împotriva şomajului în rândul tinerilor făcând fondurile structurale mai accesibile şi introducând diverse iniţiative de angajabilitate a tinerilor.
“Este pozitiv faptul că liderii doresc să abordeze problemele urgente cu care se confruntă tinerii din întreaga Europă. În acelaşi timp, serioase reforme structurale ar trebui luate în considerare spre a se combate şomajul în rândul tinerilor, mai degrabă decât doar bazându-se pe aşa-numitul Pachet de Garantare pentru Tineret, care este, totuşi, un pas în direcţia cea bună” subliniază Ufert.

Comunicatul Organizaţiei Europene a Studenţilor 

Reacţia anterioară a ANOSR: Studenţii băgaţi în datorii de UE !

 

 

 

Share.

Leave A Reply