Începând cu anul universitar 2018-2019, studenții masteranzi și doctoranzi vor urma cursuri de etică și integritate academică

0

cursuri etica si integritateAlianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) salută decizia Ministerului Educației Naționale (MEN) de a introduce cursuri de etică și integritate academică pentru ciclurile de studii de master și doctorat. ANOSR a solicitat în repetate rânduri, începând cu ianuarie 2016, ca MEN să adopte sau să inițieze o serie de propuneri în ceea ce privește combaterea derapajelor de la normele de etică și integritate universitară, mare parte dintre acestea neavând însă niciun ecou.

Prin analiza Universitățile „copy-paste”: fenomenul plagiatului și impostura academică în învățământul superior românesc – perspectiva studenților studenții solicitau, printre altele introducerea unor cursuri de etică și scriere academică obligatorii pentru toți studenții, indiferent de programul de studii urmat, care să se desfășoare în anul I, semestrul I.

Salutăm decizia ministerului educației naționale de a aplica această măsură, chiar dacă parțial. Ne bucură faptul că noul ministru vorbește despre „toleranță zero” în ceea ce privește plagiatul și impostura academică. Aceste măsuri sunt luate în urma unor eforturi constante depuse de ANOSR, asumate inclusiv de Partidul Social Democrat prin angajamentul luat față de studenți, în decembrie 2016.

Ne dorim ca, dacă această inițiativă se dorește a fi serioasă, ea să fie însoțită de un model de curriculum, respectiv un suport de curs, elaborate de un grup de lucru în cadrul Ministerului Educației Naționale, din care să facă parte și reprezentanți ai studenților, pentru a exista o aplicare unitară a ordinului de ministru.

Reiterăm faptul că studenții din România au solicitat în repetate rânduri o serie de măsuri energice pe acest subiect, dintre care:

  • clarificarea prevederilor privind modul în care funcționează și sunt evaluate școlile doctorale;
  • introducerea unor sancțiuni extrem de aspre pentru abaterile privind integritatea academică;
  • dezvoltarea unor mecanisme instituționale care să prevină și să depisteze plagiatul prin intermediul unor programe educaționale;
  • realizarea unei platforme online care să înglobeze informațiile privitoare la școlile doctorale, precum și materiale informaționale cu privire la plagiat, scriere academică, respectiv etică și deontologie profesională în mediul universitar.

Solicităm, prin urmare, o întâlnire cu noul ministru al educației, în care să expunem solicitările și prioritățile studenților pe care îi reprezentăm, prilej cu care vom putea aprofunda și acest subiect. Avem speranța că aceasta va avea loc în cel mai scurt timp.

„Salutăm inițiativa proaspătului ministru al educației naționale, Valentin Popa, care din prima zi de mandat vorbește despre toleranță zero în ceea ce privește abaterile de la normele de etică și integritate academică. Suntem conștienți că doar împreună, cadre didactice și studenți, vom putea reforma din acest punct de vedere, Sistemul Național de Învățământ Superior. Atragem atenția, însă, că în lipsa unor măsuri colaterale și a unor mijloace suport, măsura de ieri este tardivă, însă ne oferim tot suportul în vederea îndeplinirii acestui deziderat, esențial pentru societatea noastră și pentru credibilitatea universităților din România” – Marius DEACONU, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply