În ultimii zece ani, România a fost guvernată cu câte o ordonanță la 60 de ore

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), APADOR-CH și mai multe organizații membre ale Rețelei pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești i-au cerut azi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională recenta magaordonanță a guvernului, nr. 41/2015, prin care se urmărește schimbarea mai multor legi din diferite domenii. Motivul este acela că ordonanța încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situație extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare, de către Guvern (putere executivă).

În mod normal, Guvernul trebuie să sesizeze Parlamentul cu un pachet de proiecte de lege, atunci când dorește modificarea mai multor acte normative, cum este cazul Ordonanței 41/2015 care se referă la un mozaic de chestiuni legate de: învăţământ, construcţii (autorizare lucrări), certificate de atestare, arbitraj internaţional, creşteri salariale, proiecte finanţate din fonduri externe, dizolvarea autorităţilor deliberative, suspendarea primarilor, reorganizarea Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, neobţinerea titlului de doctor etc.

Această metodă, de a amesteca într-un singur act normativ numeroase reglementări din domenii diferite, continuă linia unei practici guvernamentale lipsite de onestitate, care a debutat prin „multilaterala” OUG nr. 2/2015, ordonanţă prin care au fost modificate zeci de acte normative, fără legătură între ele şi fără justificarea unei situaţii extraordinare reale.

Lipsa de onestitate a Guvernului rezultă în mod vădit din încercarea de a masca numărul foarte mare de legi pe care le modifică pe calea ordonanţelor de urgenţă, prin compactarea modificărilor a numeroase legi într-o singură ordonanţă, astfel că, în mod artificial şi mincinos, numărul ordonanţelor de urgenţă emise într-un an va apărea ca fiind în scădere.

Din păcate, deşi a fost sesizat şi cu privire la neconstituţionalitatea OUG nr. 2/2015, Avocatul Poporului nu a atacat acea ordonanţă de urgenţă la Curtea Constituţională, pe motiv că numai lipsa urgenței nu ar face-o neconstituțională (citiți aici sesizarea APADOR-CH și răspunsul AVP).

Acesta nu este primul demers de acest fel al societății civile către Avocatul Poporului. Instituția a mai fost sesizată în numeroase rânduri, întrucât guvernele României, din 2004 încoace, și-au făcut un obicei din a legifera prin ordonanțe de urgență, în locul Parlamentului. Conform statisticii realizate de APADOR-CH în perioada 2004 – 2014 guvernele au emis un număr total de 1.547 ordonanţe de urgenţă, în medie 141 ordonanţe de urgenţă pe an, sau una la 60 de ore.

Până acum Avocatul Poporului și-a încălcat propria regulă o singură dată, atacând la Curtea Constituțională Ordonanța de urgență nr.7/2015, exact pentru lipsa urgenței.

Atașată – Sesizare AVP megaordonanta_OUG 41_2015.

Semnatari: organizații membre ale  Rețelei pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești :

 • Alianța pentru o Românie Curată
 • Asociația Miliția Spirituală
 • Asociația Națională a Birourilor de Consilere pentru Cetățeni
 • Asociația Pro Democratia
 • Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH
 • Asociația pentru Monitorizarea Presei ActiveWatch
 • Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale
 • Centrul de Resurse pentru Participare Publică
 • Centrul pentru Jurnalism Independent
 • Centrul Român pentru Politici Europene
 • Funky Citizens
 • Grupul pentru Democrație Participativă Plenum

Demers susținut și de:

 • Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
 • Academia de Advocacy
 • Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Share.

Leave A Reply