Guvernul Ponta – testul responsabilității față de viitorul României!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită public Guvernului României să dea dovadă de responsabilitate față de viitorul țării în deciziile pe care le ia în alocarea bugetului pentru anul 2013 și amintește nevoile studenților și tinerilor precum și asumările făcute de Guvern în acest sens!

Reprezentanții studenților consideră că Guvernele din ultimii ani au dat dovadă de lipsă de responsabilitate prin bugetele extrem de mici alocate educației, deși partidele politice și-au asumat alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu prin Pactul Național pentru Educație! ANOSR consideră că este necesară alocarea bugetului menționat inclusiv pentru actualizarea valorii subvențiilor, construcția de cămine, reîntregirea finanțării de bază a universităților, identificarea de măsuri pentru reducerea inechităților și salarizarea corespunzătoare a tinerilor angajați din educație pentru a atrage resursă umană de calitate și a diminua deficitul major de cadre didactice exitent la ora actuală. Totodată, studenții solicită creșterea veniturilor medicilor rezidenți pentru a diminua emigrarea și implicit deficitul de resursă umană existent și în domeniul Sănătății! Toate aceste solicitări au fost transmise încă din Octombrie factorilor politici prin Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României.

Reprezentanții studenților l-au contactat pe Ministrul Educației și Cercetării, Remus Pricopie și au stabilit că vor avea o întâlnire cu acesta, pe tema bugetului, până la finele anului 2012. ANOSR va prezenta în cadrul întâlnirii și aproximativ 10.000 de semnături strânse pentru susținerea priorităților anunțate și va aduce în discuție și problemele ridicate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92/2012.

Regăsim în programul de Guvernare 2013 – 2016 și sugerăm actualilor membri ai Guvernului să respecte cu strictețe aceste promisiuni ca semn de responsabilitate și respect pentru viitorul țării: „Promovăm politici sociale sustenabile care să ofere accesul liber şi egal la educaţie şi la sănătate şi care să asigure cetăţenilor români o viaţă demnă”, „Asigurarea unui sistem de salarizare şi motivare financiară corespunzător rolului pe care cadrul didactic îl îndeplineşte în societate” și „Introducerea unor măsuri de stabilizare a cadrelor didactice tinere în universităţile româneşti”. Remarcăm în programul de Guvernare și „Depolitizarea sistemului şi promovarea profesioniştilor în managementul educaţional

 „Noul Guvern dă în această perioadă proba responsabilității față de viitorul României. Un stat fără un sistem de educație echitabil și de calitate, finanțat corespunzător, este un stat cu un viitor sumbru. Creșterea substanțială a bugetului educației, retragerea măsurilor care permit politizarea universităților și dovedirea unei deschideri reale spre dialog și parteneriat cu reprezentanții studenților și a celorlalte categorii interesate sunt condiții fundamentale pentru credibilitatea noului Guvern!” Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply