Capitala Europeană a Culturii 2021 găzduiește, în perioada 5-14 august 2019, cel mai mare eveniment studențesc național anual marca Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Peste 500 de lideri ai studenților din 19 centre universitare, care fac parte din organizațiile membre ANOSR din toată țara, vor dezbate, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), situația învățământului superior actual din România, pe parcursul evenimentului având ocazia de a stabili prioritățile federației pentru noul an universitar și de a-i alege noul Birou de conducere.
Festivitatea de deschidere se va desfășura marți, 6 august 2019, începând cu ora 10:00, în sala Auditorium din Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara. Printre invitații din acest an se numără Adrian CURAJ – Director General al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior (UEFISCDI), Octavian Mădălin BUNOIU – membru în Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Florin DRĂGAN – prorector al Universității Politehnica Timișoara, Dan DIACONU – Viceprimar al Municipiului Timișoara, Robert NAPIER – Președinte al Organizației Europene a Studenților (European Students Union – ESU), Mihai DRAGOȘ – Președinte al Consiliului Tineretului din România, Antonia PUP – Președinte al Consiliului Național al Elevilor, precum și reprezentanți ai Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și ai Fundației Județene pentru Tineret Timiș.
În cele 10 zile ale evenimentului, participanții vor beneficia de sesiuni de formare în domeniul reprezentării studențești și pe teme educaționale precum procesul Bologna (unde se va analiza, alături de colegii din Organizația Europeană a Studenților, în ce măsură există în România un învățământ centrat pe student), drepturile studenților, serviciile de consiliere și orientare în carieră pentru studenți și inserția acestora pe piața muncii, asigurarea calității în învățământul superior românesc, digitalizarea învățământului superior, dezvoltarea și sprijinirea spiritului antreprenorial în rândul studenților și absolvenților, etică și deontologie universitară (cum putem combate corupția și impostura academică), operaționalizarea serviciilor suport pentru studenți (căminele studențești și cantinele universitare), care este rolul mobilităților internaționale în modernizarea și internaționalizarea educației, joburile viitorului sau implicarea suplimentară a studenților în cercetare. Concluziile acestor dezbateri vor sta la baza strategiei pe care ANOSR o va adopta în următorul mandat. Pe parcursul evenimentului, studenții își vor putea dezvolta cunoștințele și în alte domenii de interes: resurse umane, scriere de proiecte, fundraising, relații publice, imagine, IT, legislativ și secretariat, leadership și management al proiectelor.
Evenimentul se va încheia cu Adunarea Generală ANOSR, în cadrul căreia se vor stabili direcțiile federației pentru noul mandat, evaluându-se activitatea membrilor Biroului de conducere și votându-se noii lideri ai mișcării studențești.
Cea de-a XIV-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România va fi organizată cu sprijinul: Asociația de la 4 (A4), Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC), Liga Studenților Chimiști din Timișoara (LSCT), Liga Studenţilor din Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii (LSFETc), Liga Studenților din Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică Timișoara (LSFEE), Liga Studenților din Facultatea de Mecanică din Timișoara (LSFMT), Liga Studenţilor din Facultatea de Management în Producție și Transporturi (LSFMPT), Organizația Studențească „Traian Lalescu” (OSTL) și Universitatea Politehnica Timișoara.
„Încheiem un mandat ce a avut nenumărate provocări. Urmează un an universitar presărat de evenimente importante, cum ar fi alegerea rectorilor universităților din țară sau noua clasificare a universităților din România și crearea unui sistem de ierarhizare a programelor de studii. Prin intermediul Forumului Organizațiilor Studențești din România creăm un cadru propice pentru a dezbate noi politici educaționale pentru anul ce urmează și pentru stabilirea de poziții privind îmbunătățirea vieții studențești. Totodată, evenimentul reprezintă o oportunitate în ceea ce privește schimbul de bune practici între organizațiile studențești participante, cu scopul de a îmbunătăți viața studenților pe care îi reprezintă în universitățile din care fac parte.” – Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, președinte ANOSR