Forumul Organizațiilor Studențești din România, ediția a V-a

0

ANOSR organizează în perioada 25 februarie – 1 martie 2010, în București a V-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România, unde vor lua parte peste 200 de studenți, lideri ai mișcării studențești din România.

Forumul Organizațiilor Studențești devine un element stabil în formularea politicilor publice în învățământul superior și în evoluția mișcării studențești. Fiind la a V-a ediție, forumul are acum ocazia de a se desfășura pentru prima oara în centrul administrativ al țării, acolo unde se decide soarta învățământului superior și unde dialogul pe problemele arzătoare ale studenților și educației are șansa să treacă la următorul nivel.

Evenimentele ce vor avea loc în cadrul forumului sunt:

• Conferințe plenare;

• Workshopuri;

• “Sofa Debate”;

În ceea ce privește conferințele plenare, în deschiderea oficială vom avea ca invitați o serie de actori din mediul educațional cu care vom dezbate pe scurt implicarea studenților la toate nivelurile ca parteneri în sistemul educațional. Ne propunem să îi avem ca invitați pe Ministrul Educației și Rectori ai: Universității Politehnica București, Academia de Studii Economice București, Universitatea București și Universitatea de Medicină București.

În cadrul sesiunilor de workshop de la această ediție vom aborda teme precum:

1. “Reprezentarea minorităților și a studenților basarabeni” unde vom discuta modele de bună practică a minorităților.

NOTĂ: O bună parte din workshop va fi ținut în limba engleză

2. “Reprezentarea studenților din universitățile private” unde vom dezbate statutul acestora precum și aspecte teoretice privind statutul universităților private în România.

3. “Reprezentarea studenților doctoranzi”  va cuprinde o sesiune de informare cu privire la statutul doctoranzilor: situația actuală din România, perspectivele situației dorite de Ministrul Educației, prezentarea unor situații din afară (studiu de caz), precum și o  dezbatere a statutului doctoranzilor.

4. “Perspective transnaționale de colaborare” va conține o sesiune de informare cu privire la structura de reprezentare a studenților din Republica Moldova.

NOTA: Workshopul va fi realizat împreună cu CNOSM (Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Moldova)

5. “Agenția de credite pentru studenți (ACS)” unde vom discuta despre sistemele de credite pentru studenți.

Forumul se va încheia printr-un eveniment numit “Sofa Debate”. Aici vom invita actori precum: Ministrul Educației, Președinții Comisiilor Educaționale din Parlament și reprezentanți ai ARACIS. Astfel, ca urmare a faptului ca reîncep negocierile pe Legea Educației, vom dezbate principalele puncte pe care ANOSR le consideră necesare a fi prezente în lege.

Share.

Leave A Reply