Fără rectori securiști!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită asumarea de către toți membrii Senatului în cadrul Legii Educației Naționale, a unui amendament ce a fost omis în legea lustrației votată și adoptată în 19 mai de către Camera Deputaților.

Astfel, ANOSR solicită o adăugare la capitolul Incompatibilități din Legea Educației, a unui alineat care să ateste incompatibilitatea funcției de RECTOR conform legii lustrației, pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii lustrației.

ANOSR dorește limitarea accesului la funcții de conducere în Universități pentru persoanele care au făcut parte din  structurile de putere și din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Aceștia nu ar trebui să poată candida sau să fie numiți pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii lustrației. Este de neacceptat ca un fost comunist, un reprezentant al unui regim condamnat de către România, să fie în fruntea unei instituții de educație.

În acest sens susținem următorul amendament în legea educației: „Persoanele care au făcut parte din structurile de putere și din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, conform legii lustrației sunt considerate incompatibile pentru orice funcție de conducere în cadrul universităților.”

“Nu este normal ca tocmai funcția de rector să fie omisă din legea lustrației. Dacă vorbim de simbolurile din lumea academică, rectorul este una din cele mai simbolice figuri. Trebuie să dăm un exemplu, ca responsabilii celor petrecute în perioada comunistă, să nu ajungă să dea lecții de moralitate viitorilor lideri ai țării.” a declarat Cezar Mihai HÂJ, Președinte ANOSR.

Share.

Leave A Reply