În ultimii doi ani, România a făcut unele progrese în lupta împotriva corupției, apreciate de observatorii internaționali. Dar situația pe domenii punctuale rămâne îngrijorătoare. Mai multe studii recente își arată preocuparea față de corupția care domnește în învățământul superior românesc. Ele nu fac decât să dea dreptate consumătorilor din acest domeniu, de la studenți la angajatori, care constată de ani de zile că nerespectarea unor standarde academice adecvate și toleranța față de proastele practici fac imposibilă statuarea normelor europene în învățământul superior românesc. În momentul în care studenții pot cumpara nestingheriți lucrări de licența de pe o pagină de Internet, nu mai discutăm despre corupție ca mită ocazională, ci de corupția unui sistem. Alianța Națională a Organizaților Sudentesti din România (ANOSR) este singura federație națională care reprezintă studenții în grupul de inițiativă a Coaliției pentru UniversitatiCurate.
Din coaliție mai fac parte următoarele ONG- uri: Asociația Ad Astra, FAR, Pro Democrația, Edu Cer, Centrul Euroregional pentru Democrație, Centrul pentru Jurnalism Independent, Colegiul Noua Europă, Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reformă Universitară, Societatea Academică Romană, Societatea Romană de Științe Politice și Solidaritarea Universitară Aceasta funcționează ca program cu următoarele obiective:
1. Compilarea unei liste de rele practici din învățământul superior românesc;
2. Constituirea în interiorul fiecãrei universități a unui grup de monitorizare a acelor practici;
3. Invitarea departamentelor, facultăților și universităților sã semneze un contract cu CUC privitor la monitorizarea și eliminarea relelor practici;
4. Monitorizarea practicilor la nivel universitar;
5. Alcătuirea și publicarea unui top al facultăților din România pe criterii de integritate academicã.
Produsele finale ale acestor acțiuni sunt rapoarte de monitorizare și comunicate, care vor fi adoptate conform regulilor CUC. ANOSR consideră că studenții au pierdut deja foarte mult din cauza coruperii mediului academic, din lipsa transparenței, calității din universități, iar o implicare a studenților într-un intens proces de monitorizare este necesară și foarte valoroasă pentru viitorul mediului universitar.
Pentru realizarea misiunii ANOSR de a reprezenta eficient interesele studenților din România considerăm că trebuie să ne reunim eforturile pentru a aduce în viața universitară românească norme de integritate și calitate de nivel European.