Este oficial! Studenții de peste 26 de ani pot circula din nou gratuit cu trenul!

0

La inițiativa Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), la finalul lunii precedente, Senatul României a adoptat amendamentul privind propunerea legislativă L 450/2017, amendament care vizează studenții care depășesc vârsta de 26 de ani și nu aveau gratuitate la transportul feroviar intern. Astfel, anunțam bucuroși că a fost modificat cadrul legal, astfel încât să nu mai existe niciun dubiu că toți studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, din învățământul superior din România, indiferent de vârstă, pot călători gratuit cu trenul.  

Aceasta a fost transmisă Administrației Prezidențiale și a fost promulgată la finalul săptămânii trecute. În tot acest timp, ANOSR a făcut demersurile necesare pentru a fi urgentată promulgarea legii de modificare a Legii Educației Naționale. Astfel, pentru ca această nedreptate să fie eliminată complet este necesar ca această modificare a legii să fie publicată în Monitorul Oficial (MO), acest lucru urmând să se întâmple în cursul zilei de astăzi sau de mâine.

În următoarea perioadă, ANOSR va insista pentru a fi urgentat procesul de distribuire al  legitimațiilor de transport studenților de peste 26 de ani, solicitând universităților să pună în aplicare noile prevederi ale legii, în așa fel încât aceștia să-și exercite un drept care le-a fost luat. Astfel, aceștia vor putea circula în curând gratuit!

 

UPDATE, 25.04.2018

În data de 24 aprilie 2018 a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 354, Partea I, Legea nr. 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, precum și Decretul nr. 354/2018 pentru promulgarea Legii privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, emis de Președintele României. Prin urmare, au fost finalizați toți pașii procedurali astfel încât toți studenții din România de la forma de învățământ cu frecvență, indiferent de ciclul de studii urmat, să beneficieze de transport feroviar intern gratuit.

Pentru urgentarea procesului de distribuire a legitimațiilor, ANOSR a trimis către universități o adresă pentru a le informa cu privire la noile prevederi legislative. De asemenea, la solicitarea noastră, Ministerul Educației Naționale a remis în cursul zilei de astăzi o adresă similară. Instituțiile de învățământ superior au, cel puțin din punct de vedere teoretic, un stoc suficient de legitimații pentru a răspunde solicitărilor. Menționăm faptul că este foarte important ca și universitățile să fie receptive la aceste modificări și să nu îngreuneze distribuirea legitimațiilor.

Legea care aduce noile modificări poate fi vizualizată aici.

Share.

Leave A Reply