Liderii studenților din Europa se întâlnesc la Timișoara pentru a discuta despre educație

0

Între 14-17 martie 2019 va avea loc, la Timișoara, cea de-a 37-a ediție a Convenției Europene a Studenților (European Student Convention 37). Aceasta este una dintre cele mai importante reuniuni din calendarul Organizației Europene a Studenților (European Students’ Union). În cele 3 zile pline de activități, aproximativ 100 de reprezentanți ai studenților din 40 de țări membre ale Spațiului European al Învățământului Superior (SEIS) vor discuta cele mai importante subiecte de pe agenda educațională la nivel european.

Având în vedere că România deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), singura federație reprezentativă a studenților din România la nivel internațional, organizează acest eveniment cu suportul Ministerului Educației Naționale, al Universității Politehnica Timișoara și al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (LigaAC). Evenimentul se va desfășura sub Patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Programul evenimentului

Motto-ul acestei ediții este „Shaping the future through policies” (Modelând viitorul prin intermediul politicilor publice) și, prin urmare, are obiectivul de a aduce în atenție cele mai importante politici din domeniul educațional, care sunt pe masa decidenților la nivel european în această perioadă. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 15 martie, la ora 11:00, în Sala mare a Senatului Universității Politehnica Timișoara, invitații fiind: Ligia Deca, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială a României; Gyula Cserey, Director Adjunct al Unității pentru Învățământ Superior din Comisia Europeană; Petru Andea, Secretar de Stat, Ministerul Educației Naționale; Ciprian Preda, Secretar de Stat, Ministerul Cercetării și Inovării; Nicolae Robu, Primarul Municipiului Timișoara; Liviu Cădariu, Prorector, Universitatea Politehnica Timișoara; Mădălin Bunoiu, Reprezentant Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior; Marilen Pirtea, Membru al Biroului Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior; Adam Gajek, Președinte, Organizația Europeană a Studenților.  

Anul acesta se vor împlini 20 de ani de la semnarea Declarației de la Bologna, prin care s-au pus bazale procesului cu același nume și Spațiului European al Învățământului Superior. În acest context, reprezentanții studenților urmează să analizeze și să discute, inclusiv cu reprezentanți ai Comisiei Europene, ai universităților și cu alți actori din domeniu, care au fost obiectivele atinse până acum, care sunt cele care nu s-au bucurat de succes, dar mai ales care ar urma să fie, din perspectiva studenților, viitorul SEIS și ce măsuri sunt necesare în această direcție.

De asemenea, urmează să fie discutate subiecte actuale precum Inițiativa Universităților Europene, care urmează să se materializeze începând cu următorul an universitar, Convenția Globală pentru recunoașterea actelor de studiu sau Campania Globală pentru Educație, care reprezintă o nouă inițiativă pentru a crea o rețea de actori implicați în domeniul educației la nivel mondial. Nu în ultimul rând, se va discuta despre alegerile pentru Parlamentul European și care vor fi solicitările studenților față de viitorii europarlamentari.

Acest eveniment va fi, în același timp, o ocazie pentru studenții din toate colțurile Europei să descopere frumusețea orașului de pe Bega. De altfel, în ultima zi a Convenției, aceștia vor putea parcurge locurile pitorești din Timișoara, în cadrul unei călătorii cu tramvaiul turistic, oferită de către Primăria Municipiului Timișoara.

Share.

Leave A Reply