Campanii ANOSR

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), prima și cea mai importantă federație studențească din România, recunoscută și reprezentată și pe plan european, se orientează spre promovarea intereselor studenților din România sub aspect educațional, social, economic și cultural. Totodată, Alianța își propune formarea de lideri la nivel național și internațional, pe care mai apoi să îi promoveze în societate. Parteneriatul dintre organizațiile membre ANOSR, din toată țara, stă la baza proiectelor pe care Alianța le-a desfășurat sau le are în pregătire pentru viitor, conducând către obiectivul principal al Alianței, acela de a asigura calitate pentru învățământul superior din România, așa cum o percep studenții, în conformitate cu direcțiile stabilite la nivel mondial.

În acest sens, pe lângă dezbaterile publice la care ANOSR a fost prezența, o serie de proiecte naționale au fost implementate pentru informarea și conștientizarea statutului studentului în procesul academic, proiecte precum:

Ce te doare? (pentru informarea studenților cu privire la drepturile lor de bază și promovarea ideii de implicare în sistemul consultativ și decizional)

Săptămână Bologna în Universități (pentru informarea studenților, într-un limbaj accesibil acestora, cu privire la Procesul Bologna și implicațiile practice ale alinierii României la această direcție în învățământul superior)

Give me 5! (pentru dezvoltarea învățământul superior prin investirea unui minim de 5% din PIB către sectorul educațional, în vederea respectării agendei Lisabona, de a crea o economie bazată pe cunoaștere, cu impact real, pozitiv în societate)

Gala Profesorului Bologna (lansează invitația către toți studenții din România să îi facă cunoscuți pe aceia care ne-au schimbat cursul vieții, ne-au dat un impuls în formarea noastră, ne-au ajutat să ne dezvoltăm viziunea despre viața și despre cariera pe care vrem să o urmăm. Această campanie este dedicată profesorilor și vine de la noi, studenții. Dorim prin acest eveniment să aducem un plus de valoare sistemului educațional românesc, să premiem exemplele de bună practică și să realizăm o comunitate a profesorilor cu statut Bologna)

Constructio Academica – Satisfacția prin ochii studenților (pentru informare cu privire la viziunea studenților despre ce înseamnă învățământ de calitate) – http://www.studentsatisfacut.ro/

Constructio Academica – Studentul Reprezentant (pentru mobilizarea studenților spre a-și căuta studentul reprezentant, ca urmare a conștientizării impactului acestuia în schimbările pe care cu toții le dorim în facultățile din România. Cine mă reprezintă? Cui incredintez vocea mea? Cine îmi este studentul reprezentant la Facultate și la Universitate?) – www.stoodle.ro

Forumul Organizațiilor Studențești din România – ediția a II-a în 2007, a III-a în 2008, a IV-a în 2009, a V-a în 2010 (singurul proiect național de acest fel, care creează un cadru de dezbateri și educație formală și non-formala pentru reprezentanți ai studenților din centrele universitare din țară. Scopul este consolidarea mișcării studențești într-o viziune comună.

Bologna.ro (pentru oferirea de informații despre Procesul Bologna, explicate pe larg de studenți, pentru studenți)

Campania Rock the Vote (pentru stimularea participării la vot, formarea de cetățeni responsabili și studenți activi, implicați)

Campania de conștientizare a lipsei locuințelor pentru tineri (pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la una din problemele de ordin social a studenților – lipsă unei locuințe, fapt care îngreunează concentrarea asupra studiilor universitare)

Campania de toamnă “Reprezintă-ți viitorul!” urmărește implicarea activă a studenților în comunitatea academică prin cunoașterea și apărarea drepturilor lor, participarea activă în procesul electiv al studenților reprezentanți și consolidarea structurilor de reprezentare ale studenților. Campania a presupus o serie de trei training-uri regionale și unul național în care s-au adus în discuție problemele punctuale la nivel local ale studenților și s-au găsit mecanisme pentru îmbunătățirea relaționării studenților reprezentanți cu organismele de conducere din Universități.