Echitate în educație – între realitate și iluzie

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România lansează Vineri, 4 februarie, ora 11, la Casa de Cultură a Studenților din București, cel mai mare studiu realizat vreodată în România cu privire la dimensiunea socială a educației, “Nevoile sociale ale studenților – o prioritate ce necesită soluții”.

Evenimentul va începe cu o conferință de presă, urmând ca la ora 12 în aceeași locație să dăm startul unei ample dezbateri prin care vom încerca stabilirea unor soluții pentru problemele identificate în studiu. Printre invitații cu care vom contura soluțiile se numără: reprezentanți ai Ministerului Educației, reprezentanți ANST, ARACIS, CNFIS și lideri ai studenților din România.

Studiul ANOSR este un rezultat al campaniei naționale a ANOSR „Dimensiunea Socială a Educației” implementată în perioada Noiembrie-Decembrie 2010. Prin această s-a urmărit sondărea nevoilor sociale ale studenților precum și promovarea unor politici educaționale coerente privind echitatea în educației. Studiul s-a aplicat pe un număr de aproximativ 20.000 de studenți din 24 de universități de stat din România, cu ajutorul a pește 50 de organizații studențești locale.

Studiul surprinde opinia studenților referitoare la: taxele din universități, sursele de venituri ale studenților, burse, situația căminelor, cantinelor și a altor servicii studențești oferite de către universitate. Astfel, conform studiului:

– În 21 de universități, problema principală invocată de studenți o reprezintă taxele universitare

– Aproape 70% dintre studenții români au venituri sub 500 lei/lună

– Aproximativ 65% dintre studenți se întrețin numai din veniturile părinților și ale rudelor

– Aproximativ 25% dintre studenți au un job full sau part time

– Condițiile din cămine sunt într-un trend de îmbunătățire însă locurile de cazare rămân insuficiențe

– 90% din studenți nu sunt informați cu privire la modul de cheltuire a regiei de cămin

– Pește 80% dintre studenți consideră că bursa nu acoperă sau acoperă parțial cheltuielile minime pentru masă și cazare

Toate aceste probleme identificate necesită o soluție pentru a avea un învățământ echitabil și de calitate.

Pentru detalii cu privire la studiul ANOSR și ce informații de maximă importantă am identificat, vă așteptăm la conferință de presă.

Share.

Leave A Reply