Deși reprezintă viitorul, Instituțiile Statului pun bețe-n roate liberei exprimări a studenților

0

Astăzi, joi, 20.11.2008, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a transmis jurnaliștilor, în cadrul unei conferințe de presă, răspunsurile primite de la instituțiile sesizate cu privire la îngrădirea dreptului de vot al studenților. Tot astăzi ANOSR a lansat oficial o campanie menită să încurajeze tinerii și studenți să participe la vot în ciudă impedimentelor legislative.

ANOSR a transmis Guvernului României, Biroului Electoral Central și Avocatului Poporului o sesizare privind Legea 35/13.03.2008, care dispune ca toți cetățenii să poată vota doar în localitatea în care au domiciliul stabil, chiar dacă dețin viză de flotant valabilă.

Guvernul României a transmis ANOSR faptul că Legea 35 nu este de competența să. Biroul Electoral Central a întărit faptul că toți cetățenii pot să își exprime opțiunea de vot doar în localitățile în care au domiciliul stabil, chiar dacă au vize de flotant valabile. Această situație nu a fost întâlnită însă la alegerile locale, unde studenții au putut vota cu viză de flotant valabilă, chiar dacă legea 35/13.03.2008 era în vigoare.

Avocatul Poporului a studiat documentul trimis de ANOSR, însă a răspuns că această lege este constituționala. ANOSR consider că legea este cel puțin imorală, îngrădind practic posibilitatea la exprimarea liberă a unei opțiuni. Astfel, vom reface textul sesizării și îl vom trimite din nou spre analiză instituției Avocatul Poporului.

Tot în urma sesizării ANOSR domnul Anton Anton, Ministrul Educației, Cercetării și Tineretului a transmis universităților din România recomandarea de a oferi două zile libere studenților în perioada 27-28 noiembrie. Aceste zile libere oferă, astfel, posibilitatea studenților de a se deplasa în localitățile unde au domiciliul stabil pentru a putea să se informeze corect cu privire la campaniile electorale ale candidaților pe care îi vor vota.

Totodată ANOSR face apel ca universitățile să acorde aceste două zile libere și să sprijine studenții din România în exercitarea unui vot conștient și informat.

Tot astăzi ANOSR a lansat oficial și campania de conștientizare “Rock the vote!”. Aceasta este organizată în parteneriat cu Uniunea Studenților Maghiari din România, Centrul pentru Educație Democratică și Consiliul Tineretului din România și își propune să convingă tinerii și studenții de importanța exercitării dreptului de a vota. Astfel, campania se va derula în 15 centre universitare din țară în perioada 20-30 noiembrie și va cuprinde mesaje în limbile romană și maghiară. În afara afișelor distribuite la nivel național, ANOSR pune la dispoziția studentilor două site-uri, unul în limba romană și celălalt în limba maghiară, unde aceștia pot consulta informații despre procesul de vot.

Site-urile campaniei:

www.anosr.ro/voteaza, www.diakjog.ro

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Andrei CRĂCIUN, Vicepreședinte PR ANOSR

camandrey@yahoo.com

0722222095

Coordonator campanie:

Daniela ALEXE, Vicepreședinte ANOSR

danalexe1@yahoo.com 0744351408

Share.

Leave A Reply