De 18 ani reprezentăm viitorul!

0

Ajunși acum, în 2018, putem privi contemplativ, dar cu mândrie la ceea ce ne-au rezervat aproape ultimele două decenii.

08.18Ani-01ANOSR își are bazele în mișcările studențești din toamna anului 1995, când zeci de mii de studenți au ieșit în stradă pentru a duce la schimbarea Legii Educației de atunci. Astfel, cum spiritul studenților a continuat să ardă mocnit, la 30 martie 1999 aceștia s-au reunit la Timișoara, în cadrul primei Adunări Generale, cea de Constituire a federației din prezent, la care au participat 28 de organizații studențești din întreaga țară. Și cum lucrurile mari se nasc în urma unui efort pe măsură (sau diamantele se nasc sub presiune), sfârșitul aceluiași an a reprezentat un adevărat test de mobilizare a studenților din acea perioadă, soldat cu dobândirea personalității juridice la data de 8 martie 2000, ANOSR devenind prima federație națională studențească din România. Anii au trecut și odată cu ei și federația s-a dezvoltat de la o zi la alta, ajungând în prezent la numărul de 98 de organizații studențești din 17 centre universitare și, respectiv, 31 de universități, gradul de reprezentativitate fiind unul cu adevărat semnificativ.

Încă de la început, noțiunea de efort și muncă nu a fost străină federației. Acum, anul 2018 reprezintă un an al maturității și al trecerii spre o nouă etapă. Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, fiecare voluntar al federației, dar și al organizațiilor membre, este pregătit pentru noi provocări și reușite în lucrurile propuse. Astfel, din punct de vedere juridic, ANOSR se ocupă de reprezentarea studențească de 18 ani, însă această activitate a început să se manifeste încă din anul 1995.

Scopul principal al federației este acela de a reprezenta interesele comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional, viața economică, socială și culturală. Așadar, încă de la primele proteste din 1995, ANOSR stă ferm pe poziția pe care și-a asumat-o inițial și luptă pentru studenții acestei țări.

Până în prezent, federația a ajuns să facă parte din diferite structuri importante cum sunt European Student’ Union (ESU) încă din anul 2002, Consiliul Tineretului din România (CTR) și, nu în ultimul rând, Alianța pentru o Românie Curată (ARC).

La Multi Ani 2k18-01 (1)Toți acești ani de activitate s-au remarcat prin numeroase rezultate pe care ANOSR le-a realizat până la împlinirea majoratului. În primul rând, federația a dus la adoptarea Statutului Studentului, fiind și prima inițiativă legislativă care a aparținut în totalitate studenților. De asemenea, în anul 2011 a realizat cel mai mare studiu național studențesc (20.000 de studenți), iar în 2013 a realizat petiția „Studenți pentru viitorul României!” soldată cu peste 10.000 de semnături adunate. Totodată, ANOSR a dus la facilitarea primei mobilități interne a studenților din România și elaborarea primelor documente programatice privind Mișcarea Studențească și rolul ei în societate.

În cel de-al doilea rând, federația a realizat primele dezbateri din România privind Calitatea în Educație și Procesul Bologna. În noiembrie 2013, a fost realizată campania „6 pentru educație”, prin care aproape 10.000 de studenți din toată țara au protestat în stradă, militând pentru importanța finanțării sistemului educațional. Anul 2016 s-a remarcat prin creșterea fondului pentru bursele studențești după o stagnare de mai bine de 6 ani. Creșterea a depășit anul 2015 cu 20,29%, urmând ca în anul 2017 să crească cu 142,16% față de precedentul. Astfel, fondul de burse studențești a crescut din anul 2015 în 2017 cu 191,3%. Și cum lucrurile nu s-au oprit aici, bursele au ajuns să fie oferite ulterior și pe perioada vacanțelor.

Cu gândul la studentul care pleacă de acasă în căutarea unei educații cât mai bune, ANOSR a obținut gratuitatea la transportul feroviar pentru toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior la toate cele trei cicluri (licență, master, doctorat), indiferent de forma de finanțare a studiilor (buget sau taxă), de naționalitate, număr de călătorii, distanțe sau rute, fiind incluse și perioadele de vacanță pentru toate tipurile de transport feroviar la clasa a II-a.

Au fost 18 ani cu multe povești în spate, cu oameni care au muncit și și-au dedicat întregul timp reprezentării studenților din România și cu eforturi depuse care au dus la rezultatele dorite. Vârsta majoratului este doar un prilej pentru a aminti ce a fost și prin ce a crescut federația, pentru ca apoi să se poată scrie noi povești în anii care vor urma. ANOSR este despre și pentru studenții români, iar scopul inițial al acesteia va fi mereu purtat în gândul fiecărei acțiuni.

Astăzi, putem spune cu mândrie că „De 18 ani reprezentăm viitorul!”

08.03PozaCuRama

Share.

Leave A Reply