Cu deșeurile intri la film de Ziua Mediului

0

Vineri, 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului, are loc la Cluj, în cadrul TIFF, premieră oficială în România a documentarului cu tematica eco Home (Acasă), regizat de Yann Arthus-Bertrand, produs de Luc Besson și narat de Glenn Close. Evenimentul, co-organizat de MaiMultVerde, cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje și cu susținerea Cod Verde, se desfășoară la Cinema Republica, la orele 18:00, iar primii 200 de spectatori care vor aduce deșeuri reciclabile și le vor depozita în containerele amplasate în fața cinematografului vor intra gratis la film.

ANOSR sprijină acest proiect în Cluj prin intermediul organizațiilor membre: ASPR, OSUBB, OSUT Cluj, SSE, ASB Cluj și GIB Cluj.

În deschidere vor lua cuvântul actrița Anamaria Marinca, regizorul Hanno Höfer, președintele MaiMultVerde, Dragoş Bucurenci, primarul oraşului Cluj, Sorin Apostu și directorul Institutului Francez la București, Dl. Henri Lebreton. Mesajul pe care vorbitorii doresc să-l transmită este un apel la acțiune, voluntariat de mediu și implicare proactivă a comunității – cele mai eficiențe căi de a construi o nouă cultură a responsabilității față de natură. Ca parte a campaniei Cod Verde, festivitatea de lansare va fi transmisă în direct de postul Realitatea TV.

Premiera mondială a filmului are loc pe 5 iunie, de Ziua Mediului, simultan în peste 50 de țări, inclusiv în România. Evenimentul de lansare găzduit de Festivalul Internațional de Film Transilvania, este organizat de asociația MaiMultVerde, cu sprijinul voluntarilor săi. În fața cinematografului Republica (Piața Mihai Viteazul 9-11) vor fi amplasate trei containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor (plastic, hârtie și sticlă), iar cei care vor veni cu astfel de deșeuri și le vor depozita în pubelele speciale vor primi un voucher cu care vor putea intra gratuit la proiecție (în limita a 200 de locuri).

Voluntarii MaiMultVerde vor oferi tuturor spectatorilor care intră gratuit la film informații detaliate despre colectarea selectivă a deșeurilor și o invitație la prima acțiune de curățenie organizată pe 6 iunie de voluntarii de pe platforma www.maimultverde.ro în Cluj. Este vorba despre ecologizarea Parcului Feroviarilor, al treilea parc ca mărime din oraș, care a fost lăsat în paragină. Mai multe detalii despre acţiunea pregătită de voluntari sunt disponibile pe blogul: http://parculferoviarilor.blogspot.com/.

Despre Home

Regizat de Yann Arthus-Bertrand (faimos și pentru fotografiile aeriene spectaculoase pe care le-a realizat de-a lungul timpului), produs de Elzevir Films şi EuropaCorp (compania lui Luc Besson) și susținut de grupul PPR, filmul urmărește în detaliu impactul negativ pe care oamenii l-au avut asupra echilibrului natural al planetei în 200000 de ani. Pelicula trage un semnal de alarmă, arătând că următoarea decadă va fi crucială dacă se dorește ca evoluția îngrijorătoare a stării mediului să fie reversibilă.

Regizorul Yann Arthus-Bertrand a primit anul acesta titlul „2009 Champions of the Earth” din partea Națiunilor Unite, fiind premiat, astfel, alături de alte cinci persoane și organizații, pentru activismul pro-mediu.

Realizatorii francezi doresc să transmită prin acest film un mesaj de responsabilizare către un număr cât mai mare de oameni. În dimineața zilei de 5 iunie, filmul va fi încărcat pe pagina de internet http://www.youtube.com/homeproject. Francezii au pregătit o serie de evenimente care însoțesc lansarea filmului. Astfel, pe 5 iunie se vor desfășura un număr de dezbateri și conferințe în cinematografele din Franța, iar, în dimineața aceleiași zile, pelicula va fi proiectată pe un ecran plasat sub Turnul Eiffel.

Share.

Leave A Reply