Vești proaste pentru studenți: cresc taxele în universități! *

0

Noul an universitar debutează cu stângul din cauza creșterilor de taxe din majoritatea universităților din țară. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) condamnă slaba finanțare a educației care se resimte direct în buzunarele studenților.

ANOSR a lansat în luna August a.c analiza,,Responsabilitate pentru Educație!” care tratează cele mai importante probleme resimțite de studenți din cauza subfinanțării educației. Unul dintre rezultatele principale care a reieșit din studiu a fost acela că majoritatea universităților din România au crescut în ultimul an atât taxele de studiu cât și taxele de cămin.

Finanțarea slabă a educației obligă universitățile să crească taxele de studiu și de cămin!*

 

Analizând situația din cadrul a 23 de universități din țară , ANOSR a constatat că în 16 dintre acestea (69%) au crescut taxele de studiu sau au existat discuții în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universităților în ultimul an universitar. Mai grav este că în jumătate dintre universitățile analizate taxele de școlarizare au fost deja crescute începând cu noul an universitar. La Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava  taxa de școlarizare a crescut cu valori cuprinse între 500 și 900 de lei, în funcție de cicluri și domenii de studiu. Academia de Studii Economice București a crescut taxele pentru licență și masterat cu 500 de lei (de la 3000 la 3500 de lei, respectiv de la 4500 la 5000 de lei), iar pentru doctorat cu 1000 de lei (de la 5500 la 6500 de lei). La Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași taxele au crescut anul trecut, la nivelul licență diferența fiind în general de la 2200 la 2700 de lei. La Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3000 la 3300 de lei. Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice și 100 de lei la domeniile umane.

 

În ceea ce privește taxele de cămin, studiul ANOSR arată că în 57% dintre universitățile analizate a crescut regia de cămin sau a fost discutată posibilitatea creșterii la nivelul conducerii universității. Acest lucru nu vine deloc ca o surpriză, având în vedere că subvenția cămine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptându-se astfel la rata inflației. De asemenea, au scăzut considerabil și investițiile în reparații și modernizări ale căminelor. Astfel, există cămine în care regia lunară a atins valori record: 500 de lei – Căminul Akademos – Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2 sau 3 studenți în cameră), 320 de lei – Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava (3 studenți în cameră). Pe de altă parte, există universități care oferă prețuri mai mici pentru regiile lunare, însă studenții sunt nevoiți să stea înghesuiți câtre 4 sau 5 într-o cameră:  150 de lei – Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr T Popa” Iași (4 în cameră),100 de lei – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (5 în cameră), 95 de lei  – Universitatea ,,Politehnica” Timișoara (5 în cameră), 155 de lei – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (4 în cameră), 120 de lei – Academia de Studii Economice (4 în cameră).

„ Taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România și sunt cauză principală a abandonului școlar – în universități, doar jumătate din studenți termină facultatea începută. Actualele creșteri de taxe și ineficiența măsurilor de sprijin a studenților cu venituri scăzute sau defavorizați în alt fel arată importanța scăzută pe care guvernanții, atât cei actuali cât și cei din guvernele trecute, o acordă tinerei generații. Scăderea investiției statului în educație prejudiciază grav întreaga societate, cu repercusiuni atât pe termen scurt, legate de costuri dar și de calitatea și relevanța studiilor pentru actualii studenți, cât și pe termen lung, legate de creșterea economică, echitate și chiar sănătate publică și participare la procesele democratice!”” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

*Notă: În urma sesizărilor primite, ANOSR a modificat harta creșterii taxelor de studiu în cazul Universității Politehnica din Timișoara care apărea inițial printre universitățile care au crescut taxele de studiu și în care taxele nu au fost crescute în acest an.
Share.

Leave A Reply