Consultarea studenților și participarea acestora în luarea deciziilor NU sunt principii facultative!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția universităților din România asupra faptului că respectarea principiilor și prevederilor Legii Educației Naționale, a Statutului Studentului și a Cartelor Universitare în ceea ce privește consultarea și participarea studenților în luarea deciziilor nu are un caracter facultativ! Acestea ar trebui să fie respectate indiferent de factorii contextuali și de interesele anumitor grupuri din cadrul universităților.

Transmitem acest apel în contextul evenimentelor recent petrecute în cadrul Universității din Craiova. În data de 1 Aprilie 2013 Senatul acestei universități a adoptat decizia de a desființa Facultatea de Științe Sociale, deși această propunere nu a fost prevăzută ca atare în ordinea de zi, fiind ascunsă în cadrul rubricii „Diverse”. Propunerea nu a fost adusă la cunoștința studenților și a cadrelor didactice din respectiva facultate anterior ședinței de Senat al Universității.

Salutăm demersurile studenților din Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova care au dat dovadă pe parcursul ultimelor două săptămâni de verticalitate în susținerea punctelor lor de vedere și în apărarea drepturilor care li se cuvin și care nu au cedat presiunilor care au fost exercitate asupra lor.

Solicităm universităților din România să asigure transparența decizională, consultarea reală a membrilor comunității academice și respectarea drepturilor acestora și atrage atenția că încălcarea acestor recomandări dăunează încrederii de care beneficiază sistemul de învățământ superior românesc în rândul studenților dar și a societății în general!

Share.

Leave A Reply