Ce se mai poate face – cu doar 0,05% din PIB

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că bugetul alocat Educației este unul necorespunzător și neadaptat nevoilor reale ale sistemului și cere decidenților asumări clare vis-a-vis de creșterea investiției în acest domeniu de importanță majoră până la 6% din PIB în următorii ani.

În condițiile presupuse de actualul proiect de buget, ANOSR face o serie de propuneri care pot avea un impact semnificativ asupra studenților, presupunând un efort bugetar suplimentar care nu depășește 0,05% din Produsul Intern Brut al României.

–       Pentru menținerea taxelor de cămin la nivelul anului 2012, evitând astfel creșteri ale cheltuielilor pentru cazare suportate de 95.000 de studenți este nevoie de o suplimentare a cheltuielilor aferente subvenției cămine – cantine de sub 0,002% din Produsul Intern Brut al României.

–       Pentru aplicarea prevederilor OMECTS 3666/2012 (Statutul Studentului) pivind eliminarea taxei de bibliotecă în majoritatea bibliotecilor universitare fără consecințe majore asupra acestora este nevoie de o suplimentare a cheltuielilor cu sub 0,001% din Produsul Intern Brut al României. Măsura ar afecta majoritatea studenților înscriși la universități de stat din România.

–       Pentru a evita o deteriorare a calității învățământului universitar ANOSR propune suplimentarea finanțării de bază cu 10% față de execuția bugetară pe anul 2012, presupunând un efort de sub 0,03% din Produsul Intern Brut al României.

–       Pentru construirea a 1200 de locuri de cămin ANOSR solicită menținerea alocării bugetare pentru construcții (la capitolul învățământ) la valoarea cheltuielilor din 2012, presupunând un efort bugetar de sub 0,015% din Produsul Intern Brut al României.

Menționăm că propunerile enumerate reprezintă doar o parte mică din nevoile sistemului de educație așa cum au fost ele identificate de studenți, însă ar putea evita o serie de probleme importante cu un efort bugetar modest.

Prioritățile ANOSR se regăsesc în Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României și propunerile legislative asociate. Scrisoarea Deschisă poate fi citită aici iar propunerile complete împreună cu fundamentarea detaliată a lor pot fi citite aici. Studiul ANOSR privind nevoile sociale ale studenților poate fi accesat aici.

Lista întreagă a propunerilor poate fi găsită în ANEXA 1.

Share.

Leave A Reply