Cei mai iubiți profesori au fost premiați de studenți la Timișoara!

0

Weekendul acesta a avut loc, la Timișoara, cea de-a opta ediție a Galei Profesorului Bologna, un proiect al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) prin care studenții i-au premiat pe marii profesori care le-au marcat studenția și care au reușit să devină modele autentice pentru tinerele generații. Astfel, 87 de cadre didactice universitare din întreaga țară, alese din peste 600 de propuneri făcute de studenți, au fost distinse cu titlul de „Profesor Bologna”, titlu care certifică faptul că acestea implementează un învățământ centrat pe nevoile și interesele studenților, că au reușit să creeze o relație specială cu studenții, că au reușit să inspire și motiveze amfiteatre întregi de studenți și că, mai presus de meseria de profesor, sunt dascăli.

Organizatorii evenimentului din acest an au fost Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare Timișoara (Liga AC), care timp de 9 luni a pregătit toate activitățile necesare pentru a se asigura că cei mai buni profesori din sistemul de învățământ superior românesc vor ajunge sa fie premiați pe scena Operei Naționale Române Timișoara.

Toți studenții au putut să își nominalizeze profesorii preferați timp de 2 luni pe site-ul www.profitari.ro, prezentând motivele pentru care aceștia sunt deosebiți și caracteristicile care îi apropie de profilul Profesorului Bologna sau, în limbajul studenților, de profilul unui Prof Tare. După încheierea nominalizărilor, peste 100 de studenți evaluatori pregătiți de ANOSR pentru a recunoaște Profesorii Bologna autentici au participat incognito la cursurile profesorilor nominalizați și le-au luat interviuri acestora și studenților. În urma acestor evaluări, au fost alese 87 de cadre didactice care au fost premiate de studenți cu distincția de „Profesor Bologna”, singura care certifică abilitățile didactice ale profesorilor universitari români, așa cum le văd studenții.

Lista Profesorilor Bologna premiați în 2015 de către studenți o puteți consulta aici!

Reuniți la Timișoara, Profesorii Bologna, alături studenții care au venit să îi aplaude și să le arate aprecierea față de munca lor, au profitat de ocazie pentru a discuta despre învățământul centrat pe student și despre modul în care dezvoltarea tehnologică care a pus stăpânire pe viețile noastre cotidiene poate fi folosită pentru îmbunătățirea modalităților de predare și învățare. Astfel, profesorii au discutat despre lipsa de apreciere și încurajare a activităților didactice din universități în detrimentul activităților de cercetare, despre modul în care Procesul Bologna și trendurile internaționale au schimbat fața sistemului de învățământ universitar românesc, despre platforme cu cursuri on-line și despre tehnologiile media care sunt din ce în ce mai folosite în procesul de predare și învățare la nivel internațional.

„Faptul că sistemul de învățământ superior românesc are foarte multe probleme care trebuie rezolvate urgent nu este un secret pentru nimeni, însă cu toate acestea noi suntem bucuroși că există și exemple pozitive, care ne fac să credem că încă mai există speranțe pentru viitorul următoarelor generații, care ține mult de modul în care acestea vor fi educate. Din perspectiva noastră, a studenților, o parte din aceste exemple sunt acei profesori care nu doar ne aud, ci ne și ascultă, care nu pun la îndoială că merităm și suntem pregătiți pentru un sistem educațional mai bun, care nu ne-au considerat niciodată clienți, ci parteneri, care au reușit să împingă frontierele cunoașterii în anumite domenii, nu doar au reprodus ceea ce alții au creat, care sunt membrii activi ai comunităților academice și ne îndrumă și pe noi să fim parte din această comunitate și care reușesc să ne facă să umplem amfiteatrele de curs, fără să pună prezența obligatorie. Pe aceștia noi îi considerăm Profesori Bologna și ne propunem ca prin ei să setăm un model de normalitate care ar trebui să caracterizeze întreg sistemul universitar românesc.” – Cristi Popescu, președinte ANOSR

<

p style=”text-align: justify;”>

Share.

Leave A Reply