Apel de mobilizare pentru toți studenții și tinerii din România

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) lansează azi un ultim mesaj de mobilizare către studenții și tinerii din România pentru ca aceștia să își exercite mâine dreptul de vot de care depinde viitorul lor. Alianța îi îndeamnă pe studenți să voteze, indiferent dacă au ales să meargă acasă în mini-vacanța primită în aceste zile sau dacă au rămas în centrul universitar în care studiază.

Mesajul vine să încheie campania de instigare la vot ”Nu votezi, Nu contezi”, care a angrenat mai bine de 560 de mii de studenți și tineri care au urmărit sau au comentat mesajele transmise de studenți pe evenimentul de facebook al campaniei.

În urma demersului ANOSR și al unei mobilizări extraordinare a organizațiilor studențești în centrele universitare din țară, dar și a numeroaselor campanii de instigare la vot desfășurate în mediul online, pentru prima oara în istoria recentă a României participarea studenților a fost resimțită și discutată de către majoritatea partidelor politice înscrise în cursa prezidențială, semn că generația tânără începe să devină un bazin electoral demn de luat în seamă și care poate influența decisiv rezultatul final.

Cu toate acestea, deși studenții au participat în număr mare la vot în primul tur al alegerilor desfășurat pe 2 noiembrie, au fost și unele probleme în organizarea alegerilor, fapt ce a inhibat și descurajat unii tineri să voteze. Problemele au fost în special legate de numărul puțin de declarații pe propria răspundere de care aveau nevoie studenții pentru a vota pe liste suplimentare în secțiile de votare din afară orașului lor de domiciliu și de cozile mari de la secțiile de votare de lângă campusurile studențești. ANOSR a publicat pe site-ul campaniei modelul de declarație pe propria răspundere care poate fi completat de studenți și ulterior folosit la procesul de vot, cu condiția să fie datat și semnat în cadrul secției de votare. Federația speră că acest lucru, cumulat cu vacanța care a permis multor studenți să meargă acasă, să elimine problemele care au existat în turul I și să permită tuturor studenților să voteze.

Pe de altă cale, ANOSR le atrage atenția studenților care au mers acasă în vacanță să nu uite să voteze și să își încurajeze și familiile și apropiații să facă același lucru, votul reprezentând cea mai importantă temelie pentru o societate cu o democrație funcțională.

De asemenea, ANOSR le cere studenților să nu își lase votul cumpărat, indiferent de cine și cum încearcă să facă acest lucru, pentru că votul lor este unul inteligent și vital pentru a avea o Românie în acord cu viziunea și interesele lor și îi încurajează să sesizeze orice încercare de cumpărare a votului lor sau alte forme de abuzuri sau ilegalități pe care le identifică în procesul de votare pe evenimentul de pe facebook al campaniei unde organizatorii vor realiza live blogging privind participarea studenților la alegeri în ziua alegerilor.

”Pe 2 noiembrie am arătat că putem fi o forță și sper ca duminică să aratăm că vom fi și mai mulți și că părerea noastră contează și poate decide președintele acestei țări. Deși din păcate nu am văzut discutându-se despre educație sau problemele tinerilor în niciuna din cele două dezbateri electorale dintre cei 2 candidați la prezidențiale avute loc în ultima săptămână, nu putem decât să sperăm că numărul mare de studenți și tineri care vor participa la vot duminică să reprezinte un semnal de alarmă pentru viitorul președinte că vocea noastră trebuie ascultată și că trebuie să țină cont și de nevoile și interesele noastre atunci când conturează strategia de dezvoltare a României. Sperăm să nu mai existe incidentele care au existat pe 2 noiembrie privind participarea studenților la vot și suntem gata să monitorizăm și să sancționăm public orice obstacol care ar putea sta în calea participării noastre la vot” – Cristi Popescu, Președinte ANOSR

ANOSR  a realizat și un material video pentru a instiga toți studenții și tinerii să meargă mâine la vot, link-ul îl puteți găsi aici:

http://www.youtube.com/watch?v=19iPIDzcS_A&feature=youtu.be

Share.

Leave A Reply