ANOSR susține protestele studențești din Tg Mureș!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține Liga Studenților din Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, membru activ al Federației și condamnă încălcarea autonomiei universitare – un principiu fundamental al învățământului superior!

Considerăm inadmisibilă imixtiunea politică în organizarea și funcționarea universităților din România! în acest sens, ANOSR condamnă presiunile politice puse pe Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș referitoare la modalitatea de organizare a instituției și susține Liga Studenților din Târgu Mureș în lupta pentru apărarea autonomiei acestei universități.

ANOSR consideră că drepturile minorităților etnice, inclusiv dreptul de a studia în limbă maternă, trebuie promovate și apărate însă consideră că soluțiile pentru implementarea acestor drepturi trebuie agreate de către comunitatea academică și nu pot fi impuse forțat din exterior. în cazul UMF Târgu Mureș, universitate care își asumă rolul de universitate multiculturală și are serii cu predare în limbă romană, maghiară și engleză și care garantează prezența comunității academice maghiare în structurile de conducere ale universității, considerăm că o separare suplimentară pe criterii etnice împotriva voinței organelor de conducere ale universității este inadmisibilă!

În aceste condiții reiterăm sprijinul ANOSR și al membrilor săi pentru acțiunile LSTGM, inclusiv acțiunea de protest de astăzi, 5 Martie 2012, care se va desfășura în fața Prefecturii județului Mureș începând cu ora 12:00.

„Autonomia universitară este garantată de Constituția României. Impunerea, în cazul UMF Târgu Mureș, a unei decizii în pofida dezacordului organelor de conducere ale universității crează un precedent extrem de periculos de încălcare a acestei prevederi constituționale, pe care studenții din România nu pot și nu trebuie să îl permită!” Daniela Alexe, Președinte ANOSR

Mai multe detalii despre acțiunile LSTGM puteți găsi pe situl organizației, http://www.lstgm.ro/

Share.

Leave A Reply