ANOSR susține Pactul Național pentru Cercetare propus de Asociația Ad Astra!

0

În decursul acestei săptămâni, ANOSR a salutat și s-a alăturat Pactului Național pentru Cercetare propus de Asociația Ad Astra!

Analizând conținutul măsurilor stipulate în documentul elaborat, constatăm că obiectivele prezentate sunt esențiale pentru redresarea cercetării la nivel național. Acestea subliniază o serie de deficiențe acute ale actualului sistem de cercetare, dezvoltare și inovare și aduc în lumină soluții facil implementabile pe termen scurt, mediu și lung. În același timp, considerăm absolut fundamentală monitorizarea implementării acestuia și prezentarea periodică a unui raport, apt să sublinieze progresele demersului și activitatea decidenților în acest sens. 

ANOSR a ridicat constant problema subfinanțării cronice a cercetării și a militat pentru creșterea alocării bugetare anuale. Mai mult decât atât, am susținut întotdeauna implicarea studenților în proiectele și echipele de cercetare, inclusiv a studenților din ciclurile de studii universitare de licență și masterat, precum și punerea la dispoziție a bazei materiale și resurselor științifice adecvate pentru studenți în vederea activității de cercetare, solicitând asigurarea cadrului necesar unei cercetări de calitate, atât prin implementarea unor politici coerente și standardizate la nivel național, cât și la nivel instituțional.

Astfel, ne raliem inițiativei Ad Astra cu scopul prioritizării cercetării, un domeniu cu un decalaj considerabil înregistrat față de media europeană, încurajând impactul cercetării în politicile publice și dezvoltarea societății.

Pactul Național pentru Cercetare poate să fie consultat aici:
https://ad-astra.ro/2020/11/16/asociatia-ad-astra-lanseaza-pactul-national-pentru-cercetare/?fbclid=IwAR1EPAT6NFqX_MLxKdI3ra5RBXN7eykhdq63nBiHhyka1mz_29P5LiP2EAI

Share.

Leave A Reply